Benjamin Netanjahu bemutatta új kormányát az izraeli parlamentnek

A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu csütörtökön az izraeli parlamentben (kneszet) ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait, miközben az épület közelében tömegek tüntettek a nap folyamán felesküdő új koalíciós kormány ellen.

Netanjahu felvázolta hatodik kormányának három legfőbb irányelvét: Irán nukleáris programjának leállítását, az ország infrastruktúrájának fejlesztését a periférikus területek jobb bekapcsolásával, valamint a belbiztonság és a kormányzás megerősítését. A kormányprogram bemutatását a parlamenten kívül a tüntetők dobolása, trombitálása, megafonos bekiabálása kísérte.

A több mint harminc miniszter végső névsorát csak az utolsó pillanatban tették közzé. A fontosabb tárcák közül a Likud párt politikusai közül Joav Galant lett a védelmi, Joav Kis az oktatási, Jariv Levin az igazságügyi, Nir Barkat a gazdasági, Chajim Katz a turisztikai, Idit Szilman a környezetvédelmi és Slomo Karai a hírközlési miniszter.

Csak csütörtök délre lett világos, hogy Eli Kohen és Jiszrael Katz – ugyancsak a Likud pártból – felváltva lesznek külügy-, illetve energiaügyi miniszterek, s Kohen kezdi az első két évet a külügyi tárcánál.

A bel- és egészségügyi minisztériumot a keleti vallásosok Sasz pártjának vezetője, Arie Deri kapta, aki a második két évben a pénzügyek felett fog rendelkezni.

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja két tárcát kapott.

A pénzügyminiszter, egyúttal a ciszjordániai ügyek minisztere a védelmi minisztériumban Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus nevű jobboldali telepespárt jelöltje lesz. A párt még további két tárcát kapott.

A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter lesz. Ez a párt is még két tárcát irányíthat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.