Nem írhat többet a Haaretznek Gadi Taub, mióta az MCC alkalmazottja lett

Taub az MCC-n

Dr. Gadi Taub izraeli történész, író magát neo-konzervatívnak és progresszióellenesnek tartja. Az elmúlt években Taub egyre nagyobb szószólója lett az illiberális elméleteknek, nem egyszer tesz közzé különféle konspirációs elméleteket, terjeszt megtévesztő híreket. Taub már régen szimpatizál Orbán Viktorral, többször járt Magyarországon, hogy „tanulmányozza” annak sikerét a konzervatív nemzetállam kiépítése terén. Nyáron, éppen a fajvédő tusványosi beszéd után látogatott el személyesen Orbán Viktorhoz, hogy „tanuljon tőle” (saját szavai!), erről részletesen és lelkesen beszámolt követőinek. Magyarországi tartózkodása során interjút adott a Neokohnnak, a Mandinernek, a Magyar Időknek, a Magyar Nemzetnek. Vendégeskedett előadóként a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) is. Ezen alkalmakkor leginkább a Netanjahu-kormányt dicsérte, illetve eljövetelét jósolta, mikor hogy…

E hét végén közhírré tette, hogy az MCC fizetési listájára került, kinevezték az intézmény előadójává. Taub rendszeresen publikál véleménycikkeket különböző izraeli médiumokban, többek között a demokrata-liberális Haaretzben (nem volt alkalmazásban ott), amely eddig teret adott az újság és olvasóinak nagy részével szöges ellentétben álló nézeteinek is. A héten azonban az újságkiadó tulajdonosa, Amos Schocken tudatta Taubbal, hogy többet nem jelentetik meg írásait a Haaretz hasábjain.

Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy Taub feltétlenül és kritikátlanul támogatja a Netanjahu-kormány jelenlegi igazságszolgáltatási reformját. A Haaretz a helyi köz-, jogi, gazdasági élet, sőt még a katonaság fontos szereplőihez hasonlóan kiáll ezen, általa antidemokratikusnak és az ország berendezkedésére veszélyt jelentő változtatások ellen. Schocken leveléből, mely kikerült az internetre, kiderül, hogy a Haaretz a továbbiakban a „védekező demokrácia” elve alapján elutasítja Taub cikkeinek közlését, mert ezek már nem férnek bele a szólásszabadság, a különböző, akár ütköző nézeteket képviselő vélemények kategóriájába. „A defenzív demokrácia nem engedheti meg magának, hogy a Taub által képviselt antidemokratikus elveknek adjon ‘hátszelet’, miközben maga is aktívan fel kíván lépni, és fel is lép a lap felfogása szerint antidemokratikus és a jelenlegi Izraelt megváltoztatni készülő lépések ellen” – írja.

A döntés másik megjelölt indoka az volt, hogy az újság tudomására jutott, hogy Taub állást kapott a közvetlenül és nagyrészt az Orbán-kormány által finanszírozott intézményben. Schocken szerint „nem tudunk napirendre térni afelett, hogy a Haaretz teret adjon annak, aki hajlandó egy MCC-hez hasonló intézmény munkájában részt venni, tudva, hogy az közvetlenül támogatja Orbán Viktort, és dicsőíti az általa képviselt értékéket, amelyeket a Haaretz is veszélyesnek és károsnak tart a demokráciára nézve, és jelenleg nyíltan az effajta lépések ellen vette fel a harcot.”

Nem kétséges, hogy az újság azért is juthatott erre a következtetésre, mert az elmúlt hetekben Magyarország, az Orbán-kormány antidemokratikus reformjai, az illiberális kormányok kritikája hangsúlyosan napirenden van Izraelben. Éppen a Haaretz hasábjain jelent meg Pető Andrea írása, amelyben többek között az MCC-re is kitér – azt a MarxEngelsLenin Egyetemhez hasonlítja. Az izraeli sajtóban és médiaoldalakon naponta jelennek meg cikkek, amelyekből kiderül, hogy egyre több izraeli „konzervatív” jár Magyarországra, személyesen Orbán Viktorhoz, hogy közös erőfeszítéssel egy általuk „#konzervatív közösségnek” nevezett társadalom felépítésén fáradozzanak. A napokban még az ifjabb Netanjahu, Yair is tartott előadást az MCC konferenciáján média témában, majd ígéretet kapott Köves Slomótól, hogy a Milton Friedman Egyetemen állást kap majd. (2022-ben majdnem 600 millió forintnyi többletforrást, idén 1,43, 2024-ben 1,77, 2025-ben és 2026-ban 1,2-1,2, 2027-ben pedig 1,2 milliárd forintnyi közpénzt ad a kormány a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, más néven az EMIH tulajdonában lévő Milton Friedman Egyetem számára – idézte a Telex a Magyar Közlönyt).

A Haaretz lépése ellen sok Taub-kedvelő tiltakozott, még a médiaügyi miniszter, Shlomo Karhi is „beszólt”, és a szólásszabadság megsértésére hivatkozott ennek kapcsán. Talán emlékeznek az olvasók arra az incidensre, amikor egy szintén MCC-s történész, Veszprémy László Bernát, a választások alatt az ellenzéket antiszemitázó cikkét távolította el az angol nyelvű The Times of Israel, a Haaretz által megjelölt indokokhoz hasonlóan. Akkor kiderült, hogy a szerző a magyar kormány által támogatott és fenntartott intézményeknek és sajtóorgánumoknak a prominens képviselője, és mint ilyen, minden valószínűséggel az Orbán-rendszer által, annak céljait szolgáló médiapropaganda része, vagy legalábbis arra használják fel az írásait. Márpedig ez nem lehet része a professzionális újságírásnak elég felület és intézmény létezik már így is ezek terjesztésére. Az izraeli közvélemény előtt akkor még nem volt köztudott, mit jelent egy olyan intézmény kutatójának/oktatójának/előadójának lenni, mint az MCC. Nem szívet melengető érzés ezeket a híradásokat hallani Magyarországról, de legalább reménykeltő, hogy a propagandisták nem találnak többé egykönnyen terepet az izraeli médiában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.