Kizárták volna Izraelt, ezért elvették Indonéziától a világbajnokságot

A FIFA az utolsó pillanatban az izraeliek részvételét övező politikai zűrzavar miatt elvette Indonéziától az U20-as világbajnokság rendezési jogát.

Szerdán, mindössze nyolc héttel a torna kezdete előtt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megfosztotta Indonéziát a május 20-án kezdődő 20 éven aluliak világbajnokságának rendezési jogától „a jelenlegi helyzetre” hivatkozva, vagyis azért, mert Izrael részvétele politikai vitát váltott ki az országban. A döntést azután jelentették be, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnöke Dohában találkozott Erick Thohirral, az indonéz futballszövetség elnökével.

A torna péntekre tervezett sorsolását múlt vasárnap halasztották el, miután Bali kormányzója, a palesztin ügyet nyíltan támogató Wayan Koster megtagadta az izraeli futballisták fogadását. A legnagyobb muszlim népességgel rendelkező Indonézia és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Az elmúlt hetekben zavargások törtek ki Jakartában, ahol a tüntetők azt követelték, hogy zárják ki az izraelieket a vb-ről.

Joko Widodo indonéz elnök azt mondta, hogy ellenzi Izrael részvételét, és hogy az ország azelőtt vállalta a kupa rendezését, hogy az izraeli csapat bejutott volna a kvalifikáción.

Az izraeli csapat először jutott ki a korosztályos 24 csapatos tornára, amelyre eredetileg 2021-ben került volna sor Indonéziában, de a koronavírus-járvány miatt két évvel elhalasztották.

A FIFA adott esetben Indonézia felnőttválogatottját is kizárhatja az októberben kezdődő világbajnoki selejtezősorozatból.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik ország lesz az új házigazda. A hírek szerint Argentína, amely nem jutott ki a tornára, érdeklődik a rendezés iránt. A FIFA annyit közölt, hogy az új helyszínt a lehető leghamarabb bejelentik, és egyelőre a mérkőzések tervezett dátumait sem módosították.

Izrael az UEFA tagjaként játszik Európában, miután az 1970-es években politikai és biztonsági okokból – valamint mivel egy sor iszlám ország nem volt hajlandó ellenük játszani – elhagyta az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSAP