Netanjahu: ellenségeink megfizetnek minden agresszióért

Netanjahu: ellenségeink megfizetnek minden agresszióért
Robbanás az IDF támadása során a Gázai övezetben, ma este –Fotó: Fatima Shbair / AP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonságpolitikai kabinet csütörtök esti ülésének kezdetén kijelentette, hogy “Izrael ellenségei megfizetnek minden agresszióért”, miután délután Libanonból harmincnégy rakétát indítottak Izrael északi részei ellen.

“Ellenségeink újra felfedezik, hogy a próbatétel pillanataiban Izrael polgárai egységesek, és támogatják a hadsereg és a többi biztonsági erő fellépését országunk és polgáraink védelme érdekében” – jelentette ki Netanjahu a kabinet ülésének elején.

“Az izraeli belső vita nem akadályoz meg bennünket abban, hogy fellépjünk ellenük, ahol és amikor csak szükség van rá. Ebben kivétel nélkül mindannyian egységesek vagyunk” – tette hozzá az utóbbi hetek több százezres, a kormány jogrendet megváltoztató törvényjavaslatai elleni tüntetésekre utalva.

Résztvevők a biztonságpolitikai kabinet ülésén – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

“Nem érdekünk a Templom-hegyi status quo megváltoztatása. Nyugalomra szólítunk fel, és határozottan fel fogunk lépni az  erőszakhoz folyamodó szélsőségesekkel szemben” – hangoztatta az izraeli kormányfő az Al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokkal kapcsolatban, melyeknél palesztinok százait tartóztatták le, akik elbarikádozták magukat és kövekkel dobálták a rendőröket, és ahol szélsőségesen vallásos zsidók állatáldozatokat próbáltak volna bemutatni.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Dani Hagari a vezérkari főnök helyzetértékelésének végén csütörtök este úgya nyilatkozott, hogy a Libanonból érkező lövedékekért az iszlamista Hamasz szervezet a felelős.

“Libanon állam felelőssége, ha tüzelnek a területéről. A hadsereg fokozott készültségben van, és megvizsgáljuk, ki tudott a lövésekről, és hogy az irániak érintettek voltak-e benne” – tette hozzá Hagari.

A biztonságpolitikai kabinet csütörtök este mintegy két hónapos szünet után ült össze, miután Libanonból 34 rakétát lőttek ki izraeli területre, aknákat lőttek a libanoni határnál fekvő Metullára, széder este rakétákat indítottak a Gázai övezetből a szomszédos déli területekre, és éjszaka már második napja zajlottak összecsapások Jeruzsálemben a Templom-hegyen az Al-Aksza mecsetnél a muszlim böjti hónapot, a Ramadánt ünneplő hívők és az izraeli rendfenntartók között.

A kabinet ülése előtt a biztonsági szervek vezetői helyzetértékelést tartottak a miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel, amiből kiderült, hogy Izrael északi és déli részén is támadásokkal teli éjszaka várható. A katonai csapások intenzitását Libanonban várhatóan a biztonságpolitikai kabinet fogja meghatározni. 

A védelmi miniszter, a hadsereg vezérkari főnöke, a Sabak és a Moszad vezetői a biztonságpolitikai kabinet ülése előtt:

“Erőfeszítéseket teszünk a frontok szétválasztására, és hogy ne rángassannak bele minket egy teljes eszkalációba, de természetesen az elrettentés helyreállítása mellett. Gázában súlyos válaszlépés lesz az északi történésektől függetlenül” – mondták biztonsági tisztviselők a Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek.

A gázai határtól északra eső városban, Askelonban, valamint az északi határnál Nahariában és Karmielben is megnyitották az óvóhelyeket. Jichák Hercog államelnök támogatásáról biztosította a rakéták fenyegette észak- és dél-izraeli településeket.   

“Arra kérem a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a nemzetközi jog durva megsértését, ne nyújtson kezet a terrorizmusnak és az ártatlanok bántalmazásának” – mondta Hercog arra utalva, hogy Izrael civilek lakta településeit vették célba a rakéták.

Beni Ganz és Jair Lapid, az ellenzék vezetői csütörtök este támogatásukról biztosították a hadsereget. “Azt mondom ellenségeinknek, hogy amikor a lakosaink házaira lövöldöznek, akkor nincs koalíció és nincs ellenzék” – közölte Ganz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.