Izrael nem volt hajlandó csatlakozni a magyarországi LMBT-ellenes törvények amerikai elítéléséhez

A 28. Budapest Pride megrendezése előtt – az eddigi években megszokott módon – idén is közös nyilatkozatban álltak ki a budapesti nagykövetségek és kulturális intézetek a magyar LMBTQ-közösség mellett. Izrael nagykövetsége azonban nem volt hajlandó a magyar kormányt egyenesben bírálni, ezért inkább külön nyilatkozatot bocsátott ki. Az uniós országok közül csak a lengyelek csinálták ugyanezt.

A mintegy 40 nagykövetség és kulturális intézet által aláírt nyilatkozat leszögezi:

„Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása a demokratikus államok alapjait képezik.” A közös nyilatkozatot aláíró országok elítélik az összes olyan erőszakos cselekményt, diszkriminációt, megbélyegzést és zaklatást, amelyeket szexuális orientáció, nemi identitás/nemi jellemzők alapján követnek el bárki ellen. Továbbá aggasztónak tartják azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy vezetők és kormányok, itt és mindenhol máshol, tartsák tiszteletben és védjék meg az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és szüntessék meg az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat.

„A sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. E téren a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvénye. Szerepét kiemelten fontosnak tartjuk az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez” – zárul a dokumentum.

Az izraeli külügyminisztérium vezető tisztviselője bejelentette, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma is felvette a kapcsolatot Izraellel, és arra kérte, csatlakozzanak a bejelentéshez, de Jeruzsálemből nemleges volt a válasz. „Nem akartunk részt venni a magyar kormány elleni támadásban” – nyilatkozta a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője, amit a Walla hírportál idéz.

Izrael ezen döntése, mármint hogy nem csatlakozik az amerikai bejelentéshez csak abból az okból, hogy ne kelljen az Orbán-kormány ellen nyilvános kritikát megfogalmaznia, Izraelt egyértelműen a liberális nyugati országok táborán kívül helyezi el és újabb bizonyítéka a Netanjahu-kormány és a magyar illiberális kormány politikai közelségének és érdekszövetségének, még a kisebbségek, akár a helyi zsidó közösségek kárára is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.