Eli Cohen külügyminiszter ostobasága világbotrányt okozott

Tegnap tüntetők Tripoliban. Líbia miniszterelnöke megérkezett az országában lévő palesztin nagykövetségre, és megígérte, hogy nem fogja előmozdítani a kapcsolatokat Izraellel – Fotó: Yousef Murad / AP

Izrael külügyminisztere, a szépmosolyú, kacsintgatós Likudnyik Eli Cohen múlt héten TITKOS találkozót tartott Olaszországban Najla al-Mangoush líbiai külügyminiszternővel. Ez még nem is lenne baj, sőt, kifejezetten hasznos lehet Izrael számára, hogy a hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiánya mellett is megpróbál közeledni ehhez az arab országhoz.

Csakhogy Eli Cohen fene nagy büszkeségében, hogy micsoda fantasztikus dolgot sikerült művelnie, felrúgva minden diplomáciai szabályt, vasárnap este nyilvánosságra hozta a találkozót.

Lett is nagy botrány. Először csak Líbiában, ahol tömegek tüntettek és vették ostrom alá a minisztériumokat és állami hivatalokat. Szerencsétlen külügyminiszternőt azonnal felfüggesztették, vizsgálóbizottságot ígértek az eset felderítésére, de ez sem segített: a tömegharag nyomán még az országból is el kellett menekülnie a tárcavezetőnek.

Hamarosan továbbgyűrűzött a botrány: Washington is tiltakozni kezdett Jeruzsálemnél, hiszen a találkozó miatt kirobbant tüntetések destabilizálták az ország törékeny, az ENSZ által elismert kormányát. A Biden-kormány aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a találkozó és az azt követő zavargások nem csak az Izrael és Líbia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló erőfeszítéseket zúzzák szét, hanem több másik arab országgal zajló erőfeszítéseket, valamint az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit is sértik.

Ezek után melyik arab ország lesz hajlandó titokban egyengetni a kapcsolatok normalizálását Izraellel? Mely politikus lesz kész karrierjét sutba vágni egy ennyire megbízhatatlan, a nemzetközi diplomáciai normákat semmibe vevő ország vezetésével? Találkozzon veled az Eli Cohen! – mondják korunk új átokszövegét.

Netanjahunak már tegnap menesztenie kellett volna tökéletesen alkalmatlan miniszterét, de már rég ki kellett volna rúgnia a rendőrség irányítására teljesen alkalmatlan Ben-Gvirt, a pénzügyminisztériumot éppen szétverő Szmotricsot is, és még hosszan sorolhatnám.

A jogrend átalakításának kísérletével az országot ízeire szaggató kormány egyik tagja nagyobb csőd, mint a másik, lassan már alig lehet felsorolni a hatalmas károk sorát, amit Izraelnek okoznak. De a valódi felelős természetesen Netanjahu, aki létrehozta és továbbra is működteti ezt a szégyenteljes kabinetet, csak hogy megpróbálja elkerülni a korrupciós ügyei miatt rá váró börtönt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.