Amiram Levin: “Netanjahu a történelem szemétdombjára fog kerülni”

A Fegyvertestvérek

Egy közéleti rádióműsorban, a 103-as állomáson elhangzott rádióinterjúban mondta a fentieket Levin, aki valaha az Északi Parancsnokság parancsnokaként, illetve a legelitebb katonai egység, a közvetlenül a vezérkari főnök alá rendelt kommandó parancsnokaként szolgált évtizedekig a hadseregben (ez az ún. “Szajeret matkal” – itt szolgált parancsnoksága alatt Netanjahu is). Azt is mondta, hogy az ország jelenlegi vezetése “bűnözők és őrültek gyülekezete”, és hogy “Netanjahu majd kivert kutyaként fog távozni tisztségéből.”

A héten szintén a rádióban nyilatkozott Daniel Hagari alezredes, az Izraeli Hadsereg szóvője, és a közelmúlt eseményeire hivatkozott, különös tekintettel a jogi reform körüli társadalmi vitákra, amelyek “behatolnak a hadsereg sorai közé is”. A szóvivő szerint amikor az izraeli társadalomban nincsen konszenzus, az az IDF-be is bekerül, és komoly károk keletkeznek, ha ez így folytatódik, és a tartalékosok nem jelennek meg szolgálatra. 

Korábban már írtunk arról, hogy egyre nagyobb azoknak a tartalékos katonáknak a száma, akiknek már nem kötelező a katonai szolgálat, de önkéntesként, civil munkájuk mellett tovább szolgálnak – ilyenek például a katonai pilóták, a cyberesek –, de most ezt a rendszerváltástól tartva megtagadják. Munkájuk nélkül Izrael katonai biztonsága is veszélybe kerülhet. Az igazságszolgáltatási puccs ellen tiltakozók jelentős csoportja áll volt katonákból (köztük volt magas rangú parancsnokok és verzérkari főnökök), biztonsági egységek veteránjaiból és a szolgálatot teljesítő tartalékosokból – ők az “Achim Lanesek” (Fegyvertestvérek) csoport.

Amiram Levin szerint az önkéntes szolgálatot megtagadó tartalékosok nem szolgálattagadók, nem dezertőrök, ahogyan a kormány és a szóvivőik nevezik őket, sőt.

“Eddig a hadseregnél az ország javára önkénteskedtek – most pedig a demokrácia érdekében.

Nem hajlandóak diktatúrában szolgálni”.

Amiram Levin – Fotó: Reuven Kupichinsky

Levin szerint nagyon közel állunk a diktatúrához, és sok helyen, de a megszállt területeken (Jehuda és Somron) totálisan apartheid politikát folytatunk, ilyen semmilyen más jogállamban nem létezik. “Nem a palesztinok jólétéért és jogaiért aggódom én, amikor ezt mondom, hanem azért, mert meg szeretném menteni az izraeli hadsereget. Egy diktatúrától és amit egy ilyen őrült kormány jelent, amit nem mások, mint a Yigal Amirhoz (Jichak Rabin gyilkosa, a szerk.) tartozó csoport vezet, mint Smotrich, Ben-Gvir és tanácsadóik. Őket akkor is maga Netanjahu biztatta fel.” Netanjahu ma sem ítéli el egyértelműen és nem csitítja el azokat a hangokat, akik a jelenlegi katonai vezetést és a tartalékosokat támadják és sértik meg.

Ehelyett Netanjahu a messianisztikus telepes vezérek mögé áll, és

ez tragikus dilemma felé közelíti az izraeli hadsereget,

mert csak két lehetőség marad: a teljes vereség, vagy szörnyű háborús bűnök. Efelé száguldunk, ez a baj.”

https://103fm.maariv.co.il/mediaEmbed.aspx?ZrqvnVq=JFKJLM&c41t4nzVQ=FJF

„Tönkreteszed az országot” – támadta le az egyik riporter (Ynon Magal) Levint ezek után, és a többi tüntetőhöz hasonlította. „Tönkreteszitek az országot, a hadsereget, a gazdaságot, teljesen kisiklottál.” Levin azt válaszolta, hogy ez buta demagógia, hiszen Netanjahu van immár 20 éve kormányon. “Nem rontok el semmit, de dühös vagyok és szorongok. Biztos voltam benne, hogy megérte az éveken keresztül meghozott áldozat, de ma megdöbbenve látjuk, hogy mindent elölről kell kezdeni, mert egy rakás őrült ember irányítja az országot, és tönkretesznek mindent.

Őrültek és bűnözők csapata irányítja az országot, fogalmuk nincs az államvezetésről, a demokráciáról, és kifosztják az ország gazdaságát.” 

A miniszterelnökről, akinek egykor parancsnoka is volt Levin, a következőket mondta: „Nem gyűlölöm Bibit, ellenzem, hogy a családját is támadják. De szerintem túl sokáig van hatalmon. Aggódom érte, mert valaha lenyűgöző sikereket ért el, de mégis úgy fogja elhagyni a pozícióját, mint egy kivert kutya. A történelem szemétdombjára hajítják. Netanjahu neve nem kerülhet fel a nagy vezetők közé, ha a végén Izrael Állam elrohad.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.