Megindult Tel-Aviv első villamosa

Az első járat megindítása után tovább folynak az építési munkálatok két további vonalon – Fotó: Eyal Tuag

Több éves késéssel pénteken egynapos díjmentes utazással megindult Tel-Aviv első, “piros” villamosvonalán a közlekedés – jelentette a helyi média pénteken.

A “piros” járat Izrael kereskedelmi központjának, a Tel-Aviv körüli agglomerációnak, Gus Dannak különböző részeit köti össze a várossal, a déli Bat Jam elővárostól Petach Tikváig közlekedik.

Az új villamos bírálói elsősorban azt nehezményezik, hogy szombaton és a zsidó ünnepeken, évente hetvenkét napon a vallásosok követelésére leállítják a főként szekuláris, vagyis nem vallásos negyedekben és városokban haladó járatot.

Emiatt számos tüntetést terveznek, és Tel-Aviv polgármestere is távolmaradásával tüntetett a csütörtöki szalagátvágó ünnepségen, mely után Benjamin és Sara Netanjahu villamosra szállt Miri Regev közlekedési miniszter társaságában.

- Hirdetés -

Az első villamosok péntek reggel 5.40-kor indultak egy időben a Petach Tikva-i és a Bat Jam-i végállomásról, valamint egy harmadik megállóból – de három órával a szombat kezdete előtt, péntek délután már megszűnik a forgalom, és csak másnap este, egy órával a szombat vége után, este fél tízkor indul újra.

Szombat estétől öt és fél sékel (mintegy ötszázötven forint) lesz a jegy ára a vonal egyes szakaszain, de tizenkét sékelbe (mintegy ezerkétszáz forintba) kerül az utazás a vonal teljes hosszán, 24 kilométeren és harmincnégy állomáson. A járat nagyrészt a föld felett közlekedik kötött vágányon, de Tel-Aviv belvárosában számos megállót a föld alá helyeztek.

Az első járat megindítása után tovább folynak az építési munkálatok két további vonalon, melyek a tervek szerint 2026-ban és 2028-ban készülnek el. A három villamos Gus Dan tizennégy városában százharminckilenc állomást tartalmaz majd.

A piros vonalat 2015-ben kezdték építeni, s többször emelni kellett a beruházás költségvetését, amely végül mintegy tizenkilenc milliárd sékelt (mintegy kétezer milliárd forintot) emésztett fel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.