Rágalmazásért jelentős pénzbüntetésre ítélték Jair Netanjahut

A kormányfő fiát 130 ezer sékel kártérítés megfizetésére kötelezte Dana Cassidy részére a kfar szabai bíróság szerdán, mert igaztalanul állította róla, hogy szexuális kapcsolat lett volna közte és Beni Ganz között. Emellett Netanjahu állja a háromezer sékeles vádemelési díjat és részben a 26 ezer sékeles ügyvédi díjat is.

Kasdi Ganz Kék-Fehér pártjának aktivistája volt, és azért perelte be a Netanjahu-csemetét, mert a 2020-as választások előtt két tweetben is azt terjesztette, hogy intim és szexuális kapcsolat van Cassidy és Ganz között. Netanjahu azzal védekezett, hogy a tweetjei ártatlanok voltak.

Ronan Peleg bíró ítéletében kifejtette, hogy Netanjahu mintegy 140 ezer követője számára Ganz állítólagos szexuális életével foglalkozott, s “bár ebben az ügyben nem a Ganz elleni publikációk igazsága volt a vita középpontjában, a vádlott (Jair Netanjahu, a szerk.) kitérő és dadogó válaszai a témával foglalkozó kérdésekre elegendőek voltak ahhoz, hogy tanúbizonyságot tegyenek arról, hogy akkor és ma is, több mint három évvel később nincs bizonyítéka ezen állításai hitelességére.”

“Az ebben az ügyben áttekintett és idézett publikációk, valamint az azokat kísérő reakciók egyértelmű példái a közösségi oldalakon zajló erőszakos, kirívó, sőt néha szégyenletes beszédnek. A kijelentések megdöbbentőek és mindenkit megrendítenek, ennek fényében minden embernek, de legkevésbé Izrael miniszterelnökének fiának, akinek körülbelül 140 000 követője van, illik önmérsékletet és óvatosságot tanúsítania, amikor megnyilatkozik. Az alperes által a felperessel kapcsolatban közzétett két publikáció a rágalmazás tilalmáról szóló törvény definíciói szerint „rágalmazásnak” minősül. Az alperest nem menti sem jóhiszeműsége, sem bármi más” – írta a bíró Jair Netanjahu viselkedéséről.

Ronan Peleg bíró korábbi ítéletében mintegy félmillió sékel megfizetésére kötelezte Netanjahut, mivel nem nyújtott be védekezési keresetet. Netanjahu ekkor azt állította, hogy nem kapta meg a vádiratot, s védekezni kezdett, mire az ítéletet hatályon kívül helyezték. Ezután kezdődött a Netanjahu elítélésével zárult jogi eljárás az ügyben.

Főkép: Jair Netanjahu és Dana Cassidy– Fotó: Avi Moalem, EPA

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.