Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követel az ENSZ-főtitkára

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követel az ENSZ-főtitkára

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt csütörtökön az ENSZ főtitkára, az Izrael és a Hamasz iszlamista palesztin szervezet közötti háború tizenharmadik napján.

„A Gázai övezetnek arányos és tartós segítségre van szüksége” – jelentette ki António Guterres Kairóban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani a humanitárius jogot. „Azonnal élelmiszerre, vízre, üzemanyagra és gyógyszerekre van szükség, mégpedig sokra és tartósan” – hangsúlyozta Guterres.

A főtitkár felszólította a Hamaszt, hogy engedje el az október 7-ei támadása alkalmával Izraelből elhurcolt túszokat, Izraelt pedig arra, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez.

Több napja áramlik a humanitárius segítség az egyiptomi Sínai-félszigetre, és az ENSZ-szervezetek remélik, hogy azt mielőbb eljuttathatják a Gázai övezetbe.

A rafahi terminált, a Gázai övezet egyetlen olyan határállomását, amely nem Izraelbe vezet, hanem Egyiptomba, pénteken megnyitják, hogy a humanitárius segélyt az övezetbe szállíthassák – közölte pénteken az egyiptomi hírszerzéshez közel álló médium, az Al Qahera News hírportál.

Az éjszaka folyamán Joe Biden amerikai elnök azt mondta: elérte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknél, hogy „legfeljebb 20 teherautót átengednek”. Ez a szám egyáltalán nem elegendő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Főkép: António Guterres (b) ENSZ-főtitkár 2023. október 19-én Kairóban találkozott Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszterrel, miközben a háború sújtotta Gázában tartózkodó palesztinok izgatottan várják az Egyesült Államok elnökének Egyiptommal és Izraellel kötött megállapodásban ígért segélyszállító teherautóit – Fotó: Khaled Desouki / Afp / Getty Images

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.