Halálos terrortámadás Raananában

A 2024. január 15-én ekövetett rananai terrortamáds helyszíne. Fotó: Magen David Adom

Egy 79 éves nő életét vesztette egy terrortámadás során, miután két terrorista megkéselt egy járókelőt, és eltulajdonították az autóját, amellyel gázolásos merényletet hajtottak végre. A gázolás után többször is járművet cseréltek újabb autók ellopásával. A ciszjordániai illetőségű, illegálisan Izraelben dolgozó terroristákat a rendőrség letartóztatta.

További mintegy 15 fő, közöttük 8 gyerek sérült meg a támadás során. Egy 16 éves fiút és egy 34 éves férfit kritikus állapotban szállítottak kórházba. A fiú fejsérülést szenvedett a Raanana egyik fő utcáján, az Ahuza utcában történt gázolásos merényletben.

„Az utca és a környék általában csendes, először azt hittem, amikor a két autó egymásnak ütközött, hogy autóbaleset történt. Egy másik személy is velem volt, ő felismerte a helyzetet, és elkezdett kiabálni, hogy „terrortámadás, terrortámadás!” Ekkor már én is láttam a terroristát. Láttam, ahogy először egy idős nőt és egy 60 körüli férfit is megkésel. A férfi összeesett, a terrorista pedig elrohant. Mindenki sikoltozott” – nyilatkozta egy szemtanú, Eden Alfi, a Maariv nevű izraeli napilapnak.

A sérülteket a Kfar Saba-i Meir Egészségügyi Központba és a Petah Tikva-i Rabin Egészségügyi Központ Bellinson kórházába, a Schneider gyerekkórházba és a tel-avivi Ichilov kórházba szállították. Az Ahuza utcai helyszínen a sérülteket elsőként ellátó Magen David Adom rohammentőse, Eli Raymond a Jerusalem Postnak számolt be az eseményekről: „Nagyon nehéz eset volt, rengeteg sérülttel. Tudomásom szerint mindenkit kórházba szállítottak, a súlyos sérülteket is. Amikor megérkeztünk a helyszínre több egységgel is, azonnal megkezdtük az elsősegélynyújtást a nyolc sérültnek, akik különböző állapotban voltak.”

A jelenleg Raananában történt szokatlan incidenst követően a rendőrség a helyszínen tartózkodik, és az eset körülményeit vizsgálják – áll az izraeli rendőrség közleményében, amelyben együttműködésre és fokozott figyelemre szólították fel a lakosságot.

„Az első pillanatban nem volt egyértelmű, hogy autóbaleset vagy terrortámadás történt – nyilatkozta Kobi Shabtai rendőrkapitány. – A Kfar Saba-i kollégák gyors reakciója után tisztázódott, hogy két, egymást követő támadást követett el két terrorista, különböző helyszíneken. Amint felmértük az eset súlyosságát, azonnal és hatékonyan sikerült újabb támadást megakadályozni és elfogni a terroristákat, akik rokonok, Hebronból illegálisan léptek be izraeli területre. A két elkövető a 25 éves Ahmed Zidad és a 44 éves Mahmoud Zidad, mindketten a Hebronhoz közeli Bani Naim lakosai. A Shin Bet információi szerint mind a két férfi korábban tiltólistán szerepelt többszörös korábbi illegális belépés miatt.

A környékbeli iskolákat azonnal bezárták, a szülők csak személyesen vihették haza a gyerekeket. A város vezetése felszólította a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeket a nap hátralevő részében elmenni otthonról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.