Izraeli hírösszefoglaló, január 23., kedd

📻 Reggeli kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Palesztin források tüzérségi tüzet jelentenek egy Khan Yunis-i kórház ellen.

• A 21 áldozatból 10 tartalékos nevének közzétételét engedélyezték, akik a Gázai övezet déli részén vívott közelharcban estek el:

– Matan Lazar őrnagy, 32 éves Haifáról, a 6261-es zászlóalj harcosa a 261-es dandárban

– Hadar Keflok vezérőrnagy, 23 éves Mova Beitar, a 8208-as zászlóalj osztályparancsnoka a 261-es dandárban

– Sergey Guntmacher vezérőrnagy, 37 éves Ramat Ganból, a 8208-as zászlóalj harcosa a 261-es dandárban.

– Elkana Yehuda Sepaz vezérőrnagy, 25 éves Kiryat Arbából, a 8208-as zászlóalj harcosa a 261-es dandárban

– Yuval Lopes őrnagy, 27 éves Alon Shavutból, a 9206-os zászlóalj harcosa, a 205-ös dandárban

– Yoav Levy őrnagy, 29 éves, Yehud-Monosonból, a 8208-as zászlóalj harcosa, a 261-es dandárban

– Nicholas Berger őrnagy, 22 éves Jeruzsálemből, a 8208-as zászlóalj harcosa, a 261-es dandárban

– Cedric Green vezérőrnagy, 23 éves Tel-Avivból, a 8208-as zászlóalj harcosa, a 261-es dandárban

– Rafael Elias Moshioff vezérőrnagy, 33 éves Pardes Hana-Karkurból, a 6261-es zászlóalj harcosa, a 261-es dandárban.

– Barak Haim Ben Valid vezérőrnagy, 33 éves Rishon Lezionból, osztályparancsnok a 261-es dandár 6261-es zászlóaljánál.

Emlékükből fakadjon áldás.

Egy további harcos súlyosan megsérült.

• Az IDF szóvivője ma délelőtti nyilatkozatában elmondta, hogy erőink azon dolgoznak, hogy a Gázai övezet közepén, a határ közelében lévő területen eltávolítsák a terrorista infrastruktúrát, hogy az övezethez közeli települések lakói biztonságban visszatérhessenek az otthonaikba.

Eközben tegnap este két esemény is történt, melyek következtében katonáink életüket vesztették: délután terroristák RPG rakétát lőttek ki egy IDF harckocsira. Ezzel egy időben robbanás történt, ami két épület összeomlását okozta, miközben a harcosok nagy része bennük és a közelükben volt. Úgy tűnik, hogy az épületek az aknák hatására robbantak fel, melyeket haderőink helyeztek el bennük.

• Netanyahu tegnap esti találkozása után az elraboltak családjainak képviselőivel, nyilvánosságra kerültek a Hamasszal kötött lehetséges megállapodás elemei. Megjegyezzük, hogy a részletek előzetesek, hivatalosan nem tették közzé és időbe telhet, mire elérhetővé válnak. Az esetleges vázlatok részeként a Gázai övezetben egy ideig módosul haderőink útvonala és a korábbinál hosszabb (egy hétig tartó) tűzszünet lehet. Ezenkívül Izrael több terroristát is elengedhet, köztük olyan terroristákat is, akiknek “vér tapad a kezéhez”. Az elhurcoltak szabadon bocsátása szakaszosan történne. Kezdetben az idősebb férfiakat és nőket, később fiatal férfiakat, majd katonákat és a holttesteket adnák át. A jelentés szerint Qatarnak a mai nap folyamán kellene felvilágosítást adnia az ügyben.

Egy amerikai jelentés szerint Izrael azt javasolta, hogy a Hamasz magas rangú tisztviselői egy széles körű megállapodás részeként elhagyhassák a Gázai övezetet. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a javaslatot elutasították, mert a Hamasz kétségbe vonja Izrael ígéretét a harcok leállítására.

• Egy iráni-szaúdi jelentés szerint az iráni államkincstárból több száz millió dollárt utaltak át a Hamasz terrorista mozgalomnak október 7. óta.

> Északi front:

• A légierő megtámadta a libanoni Hezbollah megfigyelőállásait, katonai épületét és terrorista infrastruktúráját – közölte tegnap este az izraeli hadsereg szóvivője.

📌 Szerte a világon:

• Egy amerikai jelentés szerint 5 arab ország tárgyal a Gázai övezet háború utáni rendezési tervéről, ami egy palesztin államhoz vezetne, cserébe Izrael szaúdi elismeréséért és az országok közötti normalizálásért. Egy jelentés szerint a terv a megfogalmazás utolsó szakaszában jár, de Izrael visszautasítja azt. Ennek oka elsősorban a palesztin állam létrehozására irányuló igény.

• Az Orosz Külügyminisztérium közleménye szerint Oroszország, Irán, Törökország és Libanon külügyminiszterei találkoztak az ENSZ Biztonsági Tanácsának várhatóan a közel-keleti konfliktusról szóló ülése előtt ma, aminek középpontjában a szíriai helyzet, a Gázai övezet és a Vörös-tengeren kialakult “feszült helyzet” állt. A tárca közleménye szerint Irán és Oroszország külügyminisztere egyetértett abban, hogy a Gázai övezetben azonnali tűzszünetet kell kötni és segítséget kell nyújtani a civileknek.

• Az „Iszlám Ellenállás Irakban”, amely a Szíriában és Irakban tevékenykedő irán-barát síita milíciákból áll, az elmúlt nap folyamán harmadszor vállalta a felelősséget egy szíriai amerikai támaszpont elleni támadásért.

Jemen:

• Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Bahrein és más országok ismét támadták a huti célpontokat Jemenben. Az országok hivatalos közleményükben közölték, hogy a támadásokat 8 katonai célpont ellen követték el. Az Egyesült Államok hadseregének tisztviselői arról számoltak be, hogy a támadások sikeresek voltak az összes célpontban.

• Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere és Görögország miniszterelnöke, Kyriakos Mitsotakis a Vörös-tengeren a hajózás szabadságának védelmének fontosságáról tárgyalt.

📌 Időjárás:

• A meteorológiai szolgálat és az árvíz-előrejelző központ ma és holnap áradásokra figyelmeztet a Júdeai-sivatag és a Holt-tenger patakjaiban. A rendőrség bejelentette több szörf- és sétaút lezárását az országban.

📻 Délutáni kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF szóvivője elmondta, hogy az ejtőernyősök, a Givati és a 7-es dandár harci csapatai befejezték Khan Yunis bekerítését. A kommandós alakulat harcosai a tevékenységet a terület szívébe, a Hamaszban lévő Khan Yunis Brigád központjába mélyítették. Az erők több tucat terroristát semmisítettek meg a tegnapi nap folyamán, a légierővel és a hírszerzéssel együtt. Különböző összecsapások során RPG rakétákkal felfegyverzett terroristákat, páncéltörő rakétákat kilövő terroristákat, valamint útvonalak és épületek aláaknázásával foglalkozó terroristákat iktattak ki.

• Az IDF arab szóvivője felszólította Khan Yunis körzetének lakóit, hogy meneküljenek humanitárius területre.

• A tegnap összedőlt két épület katasztrófájában elesett további 11 tartalékos nevét engedélyezték:

– Ahmed Abu Latif vezérőrnagy, 26 éves Mehratból, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Nir Binyamin kapitány, 29 éves Givatayimból, harci tiszt a 8208-as zászlóaljban, 261-es dandár

– Elkanah Wiesel őrnagy, 35 éves Bnei Dekalimból, osztályparancsnok a 8208-as zászlóaljban, 261-es dandár

– Israel Sokol vezérőrnagy, 24 éves Karnei Shomronból, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Ariel Mordechai Wolfstal százados, 28 éves Elazarból, 205-ös dandár 9206-os zászlóaljánál harcoló tiszt

– Sagi Idan vezérőrnagy, 24 éves Rosh Ha’Ainból, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Mark Kononovics őrnagy, 35 éves herzliai, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Itamar Tal őrmester, 32 éves Masilat kibucból, a 6261-es zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Adam Bismut őrmester, 35 éves Karni Shomronból, a 6261-es zászlóalj szakaszparancsnoka, a 261-es dandár

– Shay Biton Chayon vezérőrnagy, 40 éves Zichron Ya’akovból, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár

– Daniel Kassau Zagiya őrnagy, 38 éves, Yokneam Illitből, a 8208-as zászlóalj harcosa, 261-es dandár.

A katasztrófában összesen 21 IDF katona vesztette életét. Nyugodjanak békében.

• A tegnap esti katasztrófa részletei: két RPG rakétát lőttek ki a terroristák. Az egyiket egy tankra, aminek következtében két katona meghalt. A második rakétát az IDF által robbantásra előkészített két, robbanószerkezeteket tartalmazó épületre lőtték ki, amelyek akkor robbantak fel, amikor a katonák az épületekben és azok közelében tartózkodtak.

• Netanyahu miniszterelnök, Gallant védelmi miniszter és Gantz miniszter közös nyilatkozatot tettek, és kijelentették: „Fejet hajtunk elesetteink emléke előtt, de nem állunk meg egy pillanatra sem a cél érdekében – az abszolút győzelemért.”

Netanyahu azt mondta: “Tegnap elvesztettünk a legjobb fiaink közül 24 hőst, akik a haza védelmében estek el. Egy háború kellős közepén vagyunk, amelynél nincs igazságosabb, de nagyon súlyos árak is vannak.” Gallant hozzátette: “Jelenleg az elesettek szellemében folytatjuk – teljesítjük a feladatokat, és mindent megteszünk, ami szükséges.”

„A megtört szív egy egész szív” – mondta Gantz. „Mindannyiunk szíve összetört, de a szív mégis egész abban a fontos küldetésben, amelyért elestek, és amely továbbra is előttünk van.”

• A Qatari Külügyminisztérium közölte, hogy Franciaországgal egyeztetve 11 tonna orvosi segélyt szállítottak Gázába, beleértve a Gázai övezetben elhurcolt izraeliek gyógyszereit is. Az Izrael és a Hamasz terrorista mozgalom közötti közvetítéssel kapcsolatban hozzátette: “A közvetítési erőfeszítések folytatódnak”.

• A Hamasz terrorista mozgalom által irányított Gázai Egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a háború kezdete óta 25 490 palesztint öltek meg és 63 354-en megsebesültek. 195 palesztin halt meg, és 354 sérült meg a tegnapi nap folyamán.

• Tegnap este 213 humanitárius segélyszállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe.

> Északi front:

• A Hezbollah szervezet vállalta a felelősséget az IDF meroni támaszpontját ért támadásért. Egy szaúdi jelentés szerint a terrorszervezet 12 rakétát lőtt ki – ezek közül négyet elfogtak, a többi pedig nyílt területekre zuhant. Egy libanoni jelentés szerint azonban találatokat észleltek a meroni bázison.

Az IDF szóvivője megerősítette, hogy a légvédelem több rakétát is elfogott, amelyek Libanon területéről hatoltak az izraeli légtérbe. A meroni légitámaszpont infrastruktúrája enyhén megsérült, de a haderő észlelési képességeiben nem esett kár.

• Riasztások hallatszottak Nyugat- és Felső-Galileában az elmúlt néhány órában. Becsapódásokat észleltek Felső-Galileában, áldozatok nem voltak. Ezt követően több helyről érkeztek bejelentések áramszünetről. A Hezbollah vállalta a felelősséget a Nyugat-Galilea felé irányuló rakétatámadásért.

• A Hezbollahhoz kapcsolódó szaúdi hírcsatorna több dél-libanoni helyen történt izraeli támadásól számolt be.

> Júdea-Szamária:

• Erőink 8 körözött személyt tartóztattak le Júdea-Szamáriában. Fegyvereket, robbanóanyag-készítéshez szükséges anyagokat és több tízezer, terrorista tevékenységre szánt sékelt foglaltak le. Az IDF egyik katonája könnyebben megsérült. Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a háború kitörése óta 2700 körözött személyt tartóztattak le Júdea-Szamáriában, köztük több mint 1300-an a Hamasz terrorista mozgalomhoz kötődnek.

• Hadeőink megállítottak és hatástalanítottak egy késsel felfegyverzett terroristát a binyamini Psagot csomópont közelében. Az incidensben személyi sérülés nem történt.

• A rendőrség és az IDF erői illegális fegyvereket kerestek Hebronban. M-16-os puskát, pisztolyt, töltényeket és lőszert találtak egy házban. Egy palesztin hebroni lakost kihallgatás céljából letartóztattak.

📌 Izraelben:

• A Raphael cég bejelentette, hogy 15:45-kor ellenőrzött kísérlet zajlott a krayoti David Intézet területén, amely során zaj lesz hallható.

• Letartóztattak egy 35 éves herzliai lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy felgyújtott egy babát a tel-avivi Dizengoff utcában az elraboltak támogatására szervezett tüntetésen.

📌 Szerte a világon:

• Nagy-Britannia egy pilóta nélküli repülő mozgásáról számolt be a Vörös-tengeren, mintegy 85 kilométerre délre a jemeni Muha kikötővárostól.

• A huti hadsereg szóvivője a huti terroristaközpontok elleni támadás kapcsán kijelentette, hogy „a vadászgépek 18 légicsapást hajtottak végre tizenkettőt Sanaa térségében, hármat Hodeidah térségében, kettőt Tez térségében és egyet Al-Bidaában”. Szerinte “ezek a támadások nem maradnak válasz nélkül”.

• Elon Musk Auschwitzba látogatott Ben Shapiro médiaszemélyiséggel a krakkói EJA konferencia részeként.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• Az Izraeli Nemzeti Alap az Izraeli Természetvédelmi Társaság KKL Bizottságával együttműködve a múlt héten megnyitotta a „Cézàr út” új útvonalát a Jeruzsálemi-hegységben. Az ösvény egy ókori római út maradványait tárja fel, melyről a ligetre és a virágzó erdőre nyíló kilátás elbűvölő.

📻 Esti kiadás

• • •

📌 Vaskardok gázai háború:

> Déli front:

• Az IDF szóvivője ma bejelentette, hogy a Khan Yunis-ban tevékenykedő 7. dandár és a Yahalom egység tevékenysége során egy másfél kilométer hosszú alagútvonalat és egy rakétagyártó gyárat tártak fel és semmisítettek meg. Az elmúlt napokban a 630-as tartalékzászlóalj harcosai megsemmisítettek egy támadó hadműveletet Khan Yunisban, amelynek során több tucat Hamasz-infrastruktúrát semmisítettek meg a város szélén.

Az IDF szóvivője azt is hozzátette, hogy az elmúlt napban több mint száz terroristát öltek meg Khan Yunis nyugati részén.

• A vezérkari főnök, Hartzi Halevi tegnap előzetes vizsgálatot tartott azon a helyen, ahol tegnap 21 IDF-katona esett el. A vizsgálat során a vezérkari főnök elmondta, hogy a harcosok egy küldetés során estek el, amelynek célja a déli országrész lakóinak biztonságban történő hazajuttatása volt, és „sajnáljuk a veszteséget, és levonjuk a tanulságokat”. Emlékeztetőül: a 21 harcos a terrorista infrastruktúra lerombolását célzó tevékenység során a rájuk lőtt RPG-tűz és az épületek összeomlása következtében esett el. Egy nappal a katasztrófa után az épületek megsemmisítése befejeződött.

• Egy egyiptomi jelentés szerint a Hamasz elutasította az izraeli javaslatot a két hónapos tűzszünetre, cserébe az összes elrabolt fokozatos szabadon bocsátásáért. Másrészt izraeli illetékesek ezt cáfolták, és szerintük Izrael továbbra is a Hamasz válaszára vár. Addig is folytatódnak a tárgyalások.

> Északi front:

• A Hezbollah iráni erők által üzemeltetett katonai eszköze ma megsemmisült a légierő támadása következtében. Megsemmisült egy katonai helyszín is, ahol a szervezet terroristái működtek. Az IDF szóvivője elmondta, hogy a nap folyamán az IDF erői további területeket támadtak meg libanoni területen.

• Netanjahu miniszterelnök ma az ország északi részének önkormányzati vezetőivel tartott megbeszélésen bejelentette, hogy másfél héten belül kormánydöntésként hoznak egy 3,5 milliárd sékel értékű tervet az északi térség megerősítésére. A találkozó során bemutatták Netanjahunak az ország északi részének fenyegetett településeinek térképét. Ezeken a településeken az ellenállóképesség, a biztonság és a gazdaság szempontjaira való teljes körű választ követeltek tőle.

> Júdea-Szamária:

• Az IDF katonái rálőttek egy terroristára, aki M16-os puskát rántott rájuk az Einav-i kereszteződésben, majd fegyveres harc után megölték.

📌 Izraelben:

• Riasztották a Magen David Adom és a tűzoltóság csapatait, miután tűz ütött ki egy házban a kelet-jeruzsálemi Ras al-Amud negyedben. Egy nőt és három gyermeket evakuáltak a lakásból, miközben újraélesztést végeznek rajtuk. A gyerekek közül kettőt később halottnak nyilvánítottak. A nő és egy másik gyermek állapota jelenleg súlyos.

📌 Szerte a világon:

• John Kirby, az Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Fehér Házban azt mondta, hogy az Egyesült Államok aktív tárgyalásokat folytat az elrabolt személyekről, és szerinte “hosszabb humanitárius tűzszünetet” is támogatni fog. Kirby azt is hozzátette, hogy Brett McGurk, Biden elnök közel-keleti megbízottja Kairóba érkezett, hogy megvitassa a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, valamint “egyéb regionális kérdéseket, beleértve az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációt”.

📌 Időjárás:

• Holnap ismét enyhe hőmérséklet-csökkenés várható, az ország északi részén és központjában helyi esőzések várhatók. A Holt-tenger északi részén enyhe áradásoktól kell tartani. A Hermonon havazás lesz.

📌 És egy jóhírrel zárunk:

• Néhány hete Shelo Malolt, 20 éves Nahal-harcost az askeloni Barzilai Medical Centerbe szállították, aki hasi sérülést szenvedett, és súlyos állapotban került kórházba, 18 nap altatás és lélegeztetés után ma magához tért az “Am Yisrael Chai” dal hangjaira. A nap folyamán további rehabilitációs kezelésre küldték.

Itt csatlakozhatsz az Izraeli hírösszefoglaló csendes WhatsApp-csoportjához >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.