Négy izraeli elraboltat sikerült élve kimenteni a Gázai övezetből

A négy kimentett: Noa Argamani, Shlomi Ziv, Almog Meir és Andrey Kozailov

Ma (szombaton) az IDF, a Sabak (a régi Sin Bet) és a Yamam erők kimentették az elrabolt Noa Argamanit, Shlomi Zivet, Almog Meirt és Andrey Kozailovot, mind a négyet a Nova-partiról hurcolta el a Hamasz. Az elrabolt személyeket délelőtt 11 óra körül mentették ki a Gázai övezet központjában található Nuseirat menekülttábor területéről, egyszerre két helyszínről: az egyikben Argamanit, a másikban a másik hármat tartották fogva. A műveletben az izraeli hadsereg egyik katonája súlyosan megsérült. A hadműveletet hetekig tartó felkészülés és hírszerzés előzte meg, és személyesen a vezérkari főnök és a Sabak vezetője irányította azt.

Noa találkozik az apjával – Fotó: IDF

Andrej Kozailov és Almog Meir kórházba érkezésének pillanatai:

Almog Meir Jan a Sheba Kórházba érkezik, ma – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Kimentésük a kommandós erők tevékenységét is magában foglaló különleges műveletben zajlott, olyan területen, ahol az IDF eddig elkerülte a szárazföldi manőverezést. A Hamasz jól felkészült egy kiterjedt izraeli műveletre Nuseirat városában, és jól megerősítette azt, de nem tudta megakadályozni a mentést: “Egy különleges izraeli erő beszivárgott Nusairat piacára”. Ezzel párhuzamosan a palesztinok több tucat halottról és több sebesültről számolnak be a Deir al-Balah-i kórház körüli robbantásokban.

Argamani telefonon beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és azt mondta neki: “Nagyon izgatott vagyok, olyan régóta nem hallottam hébert.” Beszélt az ország elnökével, Yitzhak Herzoggal is: “nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Köszönöm ezt a pillanatot” – mondta neki.

Öröm a tel-avivi tengerparton a hírre:

Almog megöleli az anyját – Fotó: IDF
Andrey egy videohívásban a családjával, aki küldetésben van Ukrajnában – Fotó: IDF
Shlomi Ziv a kórházban – Fotó: IDF
Almog találkozik a családjával – Fotó: IDF
Noa Argamani, az apja és az egyik harcos – Fotó: IDF
Fotó: IDF
Shlomi Ziv és ölelés a harcosnak – Fotó: IDF
Andrey és Almog leszállnak a helikopterről – Fotó: IDF és Sabak
Fotó: IDF
Fotó: IDF

A hadművelet során egy IDF harcos, Arnon Zamora parancsnok súlyosan megsérült, majd a rendőrség bejelentette, hogy a kórházban megállapították a halálát. Zamora 36 éves volt, Szde Davidben élt Szderot közelében. Feleséget és két gyermeket hagyott hátra.

Az IDF harcos, akit megöltek, Arnon Zamora néhai parancsnok – Fotó: Rendőrség
IDF támadások Nusiratban, a drámai mentés során

MTI-hír:

A hadművelet abban a pillanatban, amikor a helikopter felszáll három elrabolttal, akik visszatértek Izraelbe Gázából:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.