Izraelinfo Hírszüret – Csütörtök

Kísérletek a Jordániával kialakult diplomáciai válság lezárására

Izrael arra törekszik, hogy befejezze a diplomáciai válságot Jordániával. Egy izraeli diplomáciai forrás azt közölte szerdán a Reuters hírügynökséggel, hogy Jeruzsálem új nagykövetet kíván kinevezni, a jelenlegi nagykövet, Einat Shlain helyett. A külügyminisztérium forrása megerősítette, hogy Shlain néhány héttel ezelőtt új pozíciót kezdett keresni a Külügyminisztériumban.

Izrael ily módon igyekszik enyhíteni a jordániaiak amiatti haragját, hogy Izrael nem a szerintük megfelelő módon kezelte a júliusi incidenst, amelyben az ammani nagykövetség biztonsági őre lelőtt két jordániai támadót, és ahogy Benjamin Netanyahu miniszterelnök kihangsúlyozta a közösségi hálókon a nagykövetség munkatársainak visszatérését Izraelbe.

Szeptemberben Abdullah Jordán király egy zsidó vezetőkkel New York-ban tartott találkozón azt mondta, hogy megelégszik azzal, ha Izrael átküldi nekik az ügyben folytatott nyomozás eredményeit. A találkozón résztvevő forrás szerint Abdullah azt is világossá tette, hogy a két ország közötti kapcsolatok helyreállításában érdekelt, függetlenül attól, hogy a biztonsági őrt felmentették, vagy bűnösnek találták a vizsgálat végén.

Ennek ellenére a jordániai kormány felkérte Izraelt, hogy bocsássa szabadon a területén fogva tartott jordániai foglyokat.

Átütő siker: több izraeli egyetem is ott van a világ legjobbjai között

Három izraeli egyetem is bekerült a világ legeredményesebb egyetemeinek 100-as rangsorába a Reuters éves listáján. A Héber Egyetem 12 helyet javított tavaly óta, most a 82., a Tel-Avivi Egyetem a 88. és a Haifai Technológiai Egyetem, a Technion a 89. Ez a három helyezés annak fényében számít különlegesen jónak a kis ország számára, hogy egész Kelet-Ázsiából, annak hatalmas területű, óriási népességű és dinamikusan fejlődő országaiból összesen 20 egyetemet vettek fel a listára, a Közel-Keletről pedig mindössze hármat. A tudomány fejlődését leginkább inspiráló, a legtöbb technikai újítás bevezetéséhez hozzájáruló egyetemeket szedi listájába évről-évre a Reuters egzakt kritériumok alapján és az izraeli felsőoktatás rendre kimagaslóan teljesít, messze jobban, mint az ország lélekszáma indokolná.
(A Forward.com írása alapján Mazsihisz)

Izraelben is betilthatják az Ubert

Szerdával részben felfüggesztette az Uber működését egy tel-avivi bíróság, a versenytársak beadványa alapján. Eitan Orenstein bíró megállapította, hogy a közösségi megosztáson alapuló fuvarszervező sofőrjeinek nincs biztosítása, ami az utasokra vonatkozna. Az amerikai cég hagyományos taxi-szolgáltatása (tehát a bárhol leinthető kocsi) továbbra is működhet. „Ha nincs biztosításuk, akkor nem engedem, hogy akár egy métert is menjenek” – közölte Orenstein bíró.

Az egyik izraeli taxis szövetség, a hasonló szolgáltatást nyújtó Gett-el közösen azt üzente a bírónak, hogy a fejlődést nem lehet megállítani. Az Uber tavaly indította el Tel-Avivban az UberNight szolgáltatását és egy hónapja az UberDay-t, abban a reményben, hogy ezekkel megnyithatja az utat az országos hálózat előtt.

Ahogy a világon mindenütt, itt is nagy ellenállásba ütköztek a hagyományos taxisok és a közlekedési minisztérium részéről is. Egy per még mindig folyamatban van a mostani bírói döntéstől függetlenül, amit a minisztérium indított. A tárca szerint nem csak a sofőrök, de az utasok is törvényt sértenek és mindent megtesznek, hogy felszámolják ezt a helyzetet, derült ki az eddigi nyilatkozatokból.
Az Uber közölte, hogy eleget tesz a bírói döntésnek és leállítják az UberDay és UberNight szolgáltatást Tel-Aviv területén, de nem adják fel és elkötelezettek a hatóságokkal való együttműködésben.
(A haaretz.com írása alapján zsido.com)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.