Sült édesburgonya friss fügével

Sült édesburgonya friss fügével - fotó: Szabó Balázs

Tudom, otthon nincs éppen füge szezon – már ha létezik olyan egyáltalán -, de itt már mindenhol vigyorognak rám a szebbnél szebb füge csomagok a piacokon, így most elég sok mindent készítek belőle.

Ezt az ételt lehet salátaként is felfogni, de lehet köret is. Isteni kombináció, amit magától a zseniális Ottolenghi-től kölcsönöztem. Ha valaki nem ismerné ezt a nevet, sürgősen keressen rá, valami egész elképesztően zseniális ételeket kreál. Izraeli születésű londoni séf, így a receptjei is zömmel közel-keletiek. Minden műve tökéletes, visszafogott, nem túlzó még európaibb gyomrú finnyásoknak sem, s ráadásul van két óriási szakácskönyve csak zöldségeknek, amit mindenkinek szívből ajánlok. Nem vagyok vega, a mérsékelt húsfogyasztás híve vagyok, s ez itt Izraelben még inkább igaz: melegben nincs szükségem húsra, viszont jó zöldséges recept ötletekre annál inkább. Ez az étel-költemény tökéletes önmagában is, egy könnyű ebédre, de volt, hogy köretként szolgált kevés sült csirkemáj mellé, az is isteni párosítás.

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya (batata)
  • 5 ek olívaolaj
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 ek datolyaméz
  • 8-10 újhagyma, középen ketté vágva majd felezve
  • 1 piros chili paprika vékonyra szeletelve (ha nem szereted a csípőset, vágd ki az erét)
  • 6 friss füge negyedelve
  • só, bors, zaatar

Elkészítés:

A sütőt 240 fokon előmelegítem.

Az édesburgonyát alaposan megmosom, nem hámozom meg, héjastul fogom sütni. Felvágom, mintha steak burgonyát csinálnék, szép, aránylag egyforma gerezdekre. Megszóróm a fűszerekkel, meglocsolom az olívaolajjal, és jól átforgatom az egészet, hogy mident szépen bevonjon az olaj, meg a fűszerek. 25-35 percig sütöm, míg finom puha nem lesz.

Közben elkészítem hozzá a balzsamecetes mártást. Egyszerűen egy kislábasba teszem az ecetet és a datolyamézet, körülbelül 4 percig forralom, majd félreteszem hűlni. A szósz ilyenkor még nagyon híg, de ne ijedjünk meg, ahogy hűl, szépen be fog sűrűsödni.

Ezután egy kis olívaolajon süssük meg az újhagymát a csilivel addig, amíg látjuk, hogy már picit barnulni kezd a hagyma, viszont vigyázzunk, hogy a csili ne égjen meg – ez kb 4-5 perc.

Egy tálra rendezem az édesburgonyát, ráteszem a csilis hagymát, majd a fügéket, és meglocsolom finoman a balzsamos mártással, lehet még egy kis kecskesajtot is tenni a tetejére, de én most kihagytam.

A végeredmény nem csak isteni finom, de egészen gyönyörű is. Olyan mint Izrael: színes, illatos, édes, sós, és csípős.

Beteavon!

Print

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.