Azt írja az újság… hogy a héten a netanjai Laniado kórházban konferenciát tartanak a Hyperemesis gravidarum, azaz magyarul a vészes terhességi hányás témában. Ahogy mondják, “a terhesség nem betegség”, így azt mindenki természetesnek veszi (miért is?), hogy a terhes nők főleg az első hónapokban hányingertől és gyakran komoly hányásoktól szenvednek. Ám a terhes nők közel egy százaléka esetében ez veszélyessé is válhat, testsúlycsökkenést, tápanyaghiányt, kimerültséget és kiszáradást is okozhat, ami akár az újszülöttre is káros lehet. Ez a betegség akkor lett közismert, amikor Katalin, cambridge-i hercegnő, az angol királyi család tagja is szenvedett ettől.

A konferencia két izraeli kórházi nővér, Hila Bendet és Orit Vinograd kezdeményezése. Nemcsak orvosok, ápolónők és egyéb szakemberek fognak előadni, hanem azok a nők is beszámolnak élményeikről, akik ettől a betegségtől szenvedtek.

Erről pedig az jut eszembe, hogy a világ még mindig a férfiak számára van berendezve. Az ilyen, nem nagyon gyakori női problémákkal alig foglalkozik az orvostudomány. Az amerikai humorista, Amy Schumer, aki szintén ettől a vészes terhességi hányás szimptómától szenvedett, így írt:

“Ritkán adnak pénzt olyan orvostudományi kutatásokra, amelyek tipikusan nők gondjaival, például a hyperemesisszel, vagy az endometriózissal foglalkoznak. Ehelyett a pénzzel olyan dolgokra keresnek megoldást, mint hogy a pénisz nem elég kemény, vagy hogy az öreg fiúk keményebb péniszt akarnak maguknak.”

Akkor az orvostudomány kutatási keretének jobb felhasználása érdekében innen üzenjük az öreg, és persze a fiatal fiúknak is:

“Nem csak attól vagy legény
Ha lábad között jó kemény
Legyél kedves és szerény
Akkor van számodra remény”

És egy terheseknek való sajtos almatorta, melyben édeskömény is van, ami segíti az emésztést.

sajtos almatorta

Hozzávalók:

(egy 28 centiméter átmérőjű tortaformához)

a tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 15 dkg túró,
  • 10 dkg vaj,

a töltelékhez:

  • 1 nagy édesköménygumó,
  • 3 alma,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tej,
  • 15 dkg parmezán sajt,
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A lisztből, vajból, túróból kevés sóval sima tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, és a vajjal kikent tortaforma aljára terítjük úgy, hogy kétujjnyi magas peremet hagyunk.

Az édesköménygumót és az almát megmossuk, az alma magházát kivágjuk, mindkettőt vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket a tésztaalapra fektetjük.

A tojást és a tejet összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a tortára öntjük.

Megszórjuk reszelt sajttal.

Az előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül egy órán át sütjük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.