A bibliai József sírjához látogató haszidokat tartóztattak le

Az izraeli rendőrség őrizetbe vett kedden 32 ultraortodox zsidót, akik előzetes engedély nélkül látogattak el a palesztin biztonsági ellenőrzés alatt álló ciszjordániai Nábluszba, József sírjához. A helyi palesztinok kövekkel támadtak az érkezők autóbuszára – értesült a ynet.

Az autóbuszon a breszlavi haszidok szektájának mintegy hatvan tagja utazott kora hajnalban a zsidók, valamint a muszlimok és keresztények számára is fontos szent helyre, ahol a zsidó hagyomány szerint a bibliai Józsefet eltemették, de ahol a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található. A szabályokat megszegve nem kértek előzetes engedélyt a látogatásra az izraeli katonai hatóságoktól.

A helyiek a város határában kövekkel fogadták a palesztin rendszámú autóbuszt, és az utasok közül ketten könnyebben megsebesültek a rájuk zúdított kövektől. A haszidok gyalogszerrel próbáltak elmenekülni, majd a nagy erőkkel a helyszínre érkező izraeli biztonságiak kimentették őket.

Az izraeli hadsereg szóvivője kedd reggel hangsúlyozta, hogy izraelieknek tilos a kizárólagosan palesztin biztonsági ellenőrzés alá eső Náblusz területére menni, és ha mégis megteszik, akkor törvénysértést követnek el.

Ez a zsidó szent hely az 1994-es oslói békeegyezmény alapján a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozik. A síremléket, illetve az annak helyet adó épületet a második intifáda (palesztin felkelés) elején, 2000-ben a feldühödött palesztin tömeg lerombolta és felgyújtotta. Később a palesztinok helyreállították, majd többször ismét vandál támadások érték az építményt. Különböző izraeli vallásos csoportok titokban vagy fegyveresek védelme alatt számos alkalommal utaztak imádkozni a sírhoz, de ezek a kísérletek általában erőszakhoz vezettek.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.