Miért duplázzák tétjeiket ezek a milliárdosok Izraelben?

Íme az ok, ami Bill Gates, Carlos Slim Helu, Mark Cuban, Donald Trump és Warren Buffett hasonló gondolkodását mutatja: mert jó start-upokba fektetni.

Igen, ők mind multimilliárdosok. De van még valami közös bennük, ami kevésbé ismert erről az öt gazdag emberről: ők is ahhoz az egyre növekvő körhöz tartoznak, akik már befektettek, vagy jelenleg dollár-milliós befektetési folyamatuk zajlik az izraeli technológiai iparban. Pontosabban, technológiával foglalkozó izraeli start-upokban.

A következő kérdés az, hogy miért? Mi teszi az izraeli tech-ipart annyira egyedivé, hogy ezek a jól ismert milliárdosok készek ahhoz jelentős összegekkel hozzájárulni?

Bill Gates az embereknek tulajdonítja az okot. Az izraeli cégek egyedi tapasztalatait és a bennük zajló képességfejlesztést megkülönbözteti a hasonló típusú cégekéitől, amelyek a Szilícium-völgyben működnek. Egy idézet tőle: „Az izraeli start-upok hasonlóak a Szilícium-völgyiekhez, de az információs biztonsági területeken tevékenykedő szakemberek Izraelben a tapasztalataikat a hadseregben szerezték. A tudomány és a technológia tananyag az izraeli egyetemeken nagyon magas színvonalú. Nyilvánvaló a technológiai integráció magas szintje az országban. Az izraeli nagy sebességű internet, a laptopok és a mobiltelefonok fejlettsége élvonalbeli világszinten.”

Warren Buffett az izraeli kormánynak tulajdonítja a kockázat-növelési stratégiáját. Egy izraeli újságnak adott interjújában Buffett azt mondta, hogy az izraeli kormány által a befektetők számára kialakított pozitív légkör az ok. Azt mondta, hogy Izrael „fantasztikus képességekkel rendelkező vállalkozók nemzete.” „Izraelnek továbbra is a legjobb és legkényelmesebb feltételeket kell biztosítania a befektetők részére. Ez a kormány felelőssége, ami biztosítja a pozitív légkört a befektetőknek.”

Készen áll rá, hogy a nagyokkal játsszon?

Függetlenül attól, hogy miért, a becsapós kérdés az, hogy hogyan? A hétköznapi befektetőknek jövedelmező és potenciális befektetési lehetőségekhez jutni ijesztő lehet, főleg a tengeren túlról.

"A nagyok" Fotók: Wikimedia, Flickr, Flickr, Flickr
“A nagyok” Fotók: Wikimedia, Flickr, Flickr, Flickr

Ennek leküzdésére számos befektetésekre szakosodott cég alakult ki, hogy segítsen a nemzetközi befektetőknek a híres izraeli technológiai fellendülésből részesülni. Eddig kétféle lehetőség volt erre.

Az első az, hogy egyénileg csatlakozhattunk egy kockázati tőkealaphoz és hagytuk az alapkezelőket céget választani, amelyekbe a tőkénket befektették. Amellett, hogy így átadtuk a portfolió kezelését, a nagy hátránya ennek az opciónak az volt, hogy csak a rendkívül gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező befektetőknek állt rendelkezésére az ilyen típusú lehetőség.

A második lehetőség pedig, hogy magunk választhattunk befektetésre alkalmas vállalkozást „befektetési angyal” segítségével. A fő hátránya ennek az útnak az, hogy ahhoz, hogy hozzáférjünk a start-up befektetések korai szakaszához, széles körű hálózati kapcsolatokra volt szükségünk a start-up ökoszisztémában.

Ezek a kihívások, amelyek az OurCrowd elképzeléséhez vezettek. A start-up befektetési modell a részvény alapú crowdfunding, azaz a közösségi finanszírozás, amely lehetővé teszi, hogy bármely akkreditált befektető izgalmas start-up befektetési lehetőségekhez férjen hozzá, és kivegye a maga részét a start-up nemzet sikeréből.

Függetlenül attól, hogy úgy döntünk-e, hogy bármely rendelkezésre álló csatornán keresztül befektetünk egy izraeli start-upba, érdemes szem előtt tartanunk az izraeli start-up szcéna fejlődését, változásait. Végtére is ez az, amit a világ legsikeresebb befektetői is csinálnak.

Forrás: info.ourcrowd.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.