Tudta? 15 érdekes tény Izraelről

'Ahava' (Szeretet), Robert Indiana szobra a jeruzsálemi Izrael Múzeum szoborkertjében - Wikimedia Commons/ Pikiwikisrael CC BY 2.5

Izrael kis ország, ennek ellenére nagyon sok területen meglepő adatokat és forradalminak számító eredményeket mutat fel. Összeszedtünk belőlük egy csokorral.

1 – Izraelben található Földünk legmélyebben fekvő szárazföldi pontja. A Holt-tenger a tenger szintje alatt kb. 420 méterrel fekszik. A víz sótartalmának és sűrűségének köszönhetően azonban ennél lejjebb már valójában nem süllyedhetünk…

2 – A Motorola Israel R&D cég izraeli mérnökei fejlesztették ki azt a mobiltelefon-technológiát, amely lehetővé tette a maroktelefonok gyártását, enélkül máig kisbőrönd nagyságú mobiltelefonokat használnánk.

3 – Izrael az egyetlen ország, ahol a postai bélyeg ragasztója kóser. Mindenki tiszta lelkiismerettel nyalhat…

fotó: Israelpost
fotó: Israelpost

4 – Izrael állam területén több ezer régészeti lelőhely található, csak Jeruzsálemben 2000 van belőle. A régészkedés nem csak kellemes időtöltés, de ki tudja, talán még egy felbecsülhetetlen értékű kincsre is bukkanhatunk.

regeszeti-asatas-foto-berger-gabi
Régészeti ásatás – fotó: Gabi Berger Photography

5 – Izraelben a legmagasabb az egy főre jutó múzeumok száma. Ez a Tel-avivi Képzőművészeti Múzeum új szárnya.

izrael-muzeum

6 – A Vörös-tenger partján fekvő Eilat kikötővárosa szabadkereskedelmi övezet, minden termék és szolgáltatás áfa-mentes.

7 – Izraelben legmagasabb az egy főre eső komolyzenei zenekarok száma. Állítólag a komolyzene hallgatása növeli az IQ-szintet, amely talán több, e listán szereplő adatot is megmagyaráz…

8 – Izraelben található a legtöbb egy főre vetített startup vállalkozás, ezért az országot néha startup nemzetnek is becézik.

9 – A Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexumát Izrael területén építették. A 2000 éves Hamat Gader-i fürdőbe látogatók ókori stílusban élvezhetik a fürdőzés gyönyöreit.

Római fürdő Hamat Gaderban - fotó: Ventura Daniel / Wiki
Római fürdő Hamat Gaderban – fotó: Ventura Daniel / Wiki

10 – Izrael tengerpartja mentén 137 strand található. Mivel a napsütéses napok száma egy évben 318, a tenger, a szörfözés és a – homokon, háló nélkül játszott – strandtenisz (matkot) szerelmeseinek Izrael maga a paradicsom.

11 – A koktélparadicsom is izraeli találmány.

fotó: Peter Frank Photography
Koktélparadicsom a tel-avivi Carmel piacon – fotó: Peter Frank Photography

12 – Izraelben, Jaffón működik a világ egyetlen olyan színházi társulata, amelynek minden tagja vak, illetve süketnéma. Előadásaik előtt a látogatók egy olyan étteremben kezdik az estét, ahol teljes sötétségben fogyasztják el a vak pincérek által felkínált menüt.

13 – Izraelben fejlesztették ki a közösségi elven működő navigációs szoftvert, a Waze mobil alkalmazást.

kosher-panama-waze-1

14 – Izraelben a legmagasabb a diplomások száma a lakosság körében. A Weizmann Intézet a „The Science” magazin szerint a legjobb egyetem a világon, ahol egy természettudós kutatást végezhet.

15 – Izraelnek annyira változatos a domborzata, hogy területén egy egész kontinensnyi toposzféra található: van sivatag (amely az ország közel 60 százaléka), mediterrán és szubtrópusi táj, valamint több száz méteres hegyvonulatok.

izeaeli táj
Izraeli táj – fotó: Gabi Berger Photograpy

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.