A meztelen igazság: “A Holt-tenger megmentéséhez nem kell pucérra vetkőzni”

"Olyan óriási víznyelőket láttam, hogy akár ezt a galériát is elnyelnék" - fotó: Spencer Tunick

Spencer Tunick, a meztelen embertömegeket megmozgató projektjeiről ismert neves amerikai művész újabb fotó-sorozatot készített holt-tengeri víznyelők mellett pózoló önkéntesekkel. Az izraeli sajtónak tel-avivi kiállítása alkalmából beszélt a Holt-tengerhez való vonzódásáról és az installáció céljáról.

A fotóművész a hét végén járt Izraelben és 15 képet készített, melyeken meztelen önkénteseket fotózott le a Holt-tenger “Mecukei dragot” partjainál megnyílt óriási víznyelők mellett. A képeket elmondása szerint azzal a céllal készítette, hogy segítségükkel felhívja a világ figyelmét erre a természeti katasztrófára. “Ha az emberek megtudják, hogy vannak, akik hajlandóak voltak meztelenre vetkőzni azért, hogy így juttassák el ezt az üzenetet a nagyvilágnak, aktívabban viszonyulnak majd a témához. Valójában nem arra lenne szükség, hogy meztelenre vetkőzzenek: ide kell jönni, tiltakozni kell és petíciókat kell aláírni, mert a víznyelők emberi mulasztás következményei.”

Spencer Tunick zsidó származású amerikai fotóművész kiállítását a héten nyitották meg a tel-avivi “Reviat Florentin” galériában, ahol Izraelben és más országokban készített fotóinstallációit láthatja a közönség. A megnyitó előtt tartott sajtókonferencián Tunick a Holt-tengerhez fűződő különleges kapcsolatáról is beszélt. Elmondása szerint a 70-es évek óta rendszeresen jár Izraelbe családját meglátogatni és minden alkalommal elmegy a Holt-tengerhez is. “Ha valaki azt mondaná nekem, hogy olyan nemzeti parkokat, mint a Yosemite vagy a Yellowstone, a bezárás veszélye fenyeget , akkor azzal a témával is foglalkoznék. A Holt-tenger egy hihetetlen természeti jelenség, nem kevésbé, mint a kaliforniai mamutfenyők.”

A képek készítése előtt szakértőkkel konzultált Tunick és azok segítségével döntötte el, hol fényképezheti le az önkénteseket a víznyelők közelében, és melyekbe lehet beleállni ahhoz, hogy azokról fotókat készíthessen.

Spencer Tunick képe, a háttérben a Holt tengerre, a napokban készült - fotó: Spencer Tunick
Spencer Tunick képe, a háttérben a Holt-tengerrel, a napokban készült – fotó: Spencer Tunick

Az installáció annak a kampánynak a része, amellyel a Holt-tengernek a világ természeti csodájaként való elismeréséért és megmentéséért  küzdenek. Tunick installációinak kezdeményezője és producere Izraelben Ari Fruchter izraeli start-up vállalkozó, műgyűjtő és a Holt-tenger megmentéséért dolgozó aktivista volt. Tunick először 2011-ben készített képeket egy holt-tengeri szabadstrandon, akkor ezer önkéntes nudista részvételével. A fotózás után öt évvel Fruchter újra ellátogatott a strandra, de meglepetésére azt szögesdróttal körbekerítve és lezárva találta. Elmondása szerint amikor átmászott a kerítésen, rémes kép tárult elé: a strand helyén egy óriási víznyelő nyílt, amely mindent, még a strand építményeit is elnyelte. Fruchter ezután újra meghívta a művészt a Holt-tenger megörökítésére, és segítségére volt a terep kiválasztásában is.

A 2011-ben készült installáció ezer önkéntes nudistával készült - fotó: Spencer Tunick
A 2011-ben készült installáció ezer önkéntes nudistával készült – fotó: Spencer Tunick

Fruchter a kiállítás kapcsán a Háárecnek azt nyilatkozta, hogy szerinte az izraeli kormánynak sikerült megtévesztenie a közvéleményt, amikor azt állította, hogy a “Tengerek csatornája” – amelyet Jordániával közösen a Vörös-tenger és a Holt-tenger között építenek – megoldja majd a Holt-tenger apadásának  problémáját. “Ennek éppen az ellenkezője  igaz: semmiféle változás nem történt.”

Tunick azt remélte, kezdeményezését a kormány is támogatja majd, de tudomására hozták, hogy a kormánynak nem érdeke bemutatni a helyi közönségnek és a turistáknak azt a tényt, hogy a Holt-tenger északi partját  már nem lehet megközelíteni, és az utakat is elnyelik az óriási víznyelők. “Engem arra kértek fel, hogy olyan munkát készítsek, amellyel meg lehet változtatni ezt a hozzáállást, és amely üzenetként szolgál az izraeli kormánynak, miszerint a világ egyik leggyönyörűbb csodájával van megáldva, de azt olyan hellyé változtatta, amelyet már veszélyes megközelíteni. A Holt-tenger hihetetlen sebességgel tűnik el, és ez borszasztóan aggasztó, pár éven belül csak egy tavacska marad a helyén. A “Mineral” strandon olyan óriási  víznyelőket láttam, hogy akár ezt a galériát is elnyelnék.”

Az elmúl hétvégén készített kép a Holt-tenger mellett - fotó: Spencer Tunick
Az elmúlt hétvégén készített kép a Holt-tenger mellett – fotó: Spencer Tunick

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Clive Lipkin, az Arava intézet egyik igazgatója is, aki Tunick izraeli látogatását is végigkíséri. Így nyilatkozott: “Izraelben mindig csak akkor ébrednek fel, ha valami tragédia történik. Így volt ez a napokban, amikor az építkezések biztonsági előírásainak fontossága csak a mélygarázs beomlásának okán merült fel, és ezúttal is csak akkor fog a kormány észhez kapni, amikor egy Jeruzsálemből Eilatra tartó busz belezuhan majd egy víznyelőbe. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ez csak idő kérdése. A Holt-tenger, ahogy a neve is jelzi – halott. Csak az izraeli oldalon több mint tízezer víznyelőt örökítettünk meg, a tenger szárad és apad, minden évben nem kevesebb, mint egymillárd köbméter vizet kellene visszavezetni bele. Ha ezt nem tesszük meg, elveszítjük a Holt-tengert, és később majd a Maszadához vezető utat is le kell zárni. Ezek Izrael leglátogatottabb turistalátványosságai Jeruzsálem után. A természeti katasztrófán túl a gazdaságot és a turizmust is halálos csapás érheti ezzel.” A professzor szerint a probléma megoldásához Izraelnek szüksége van a szomszédos országok összefogására és nemzetközi segítségre.

A témában nyilatkozott még Jael Paran képviselőnő is, aki a “Holt-tenger megmentése” lobbit vezeti. Ő mindenekelőtt a Holt-tenger körzetében működő, és annak forrásait kihasználó vegyiműveket jelölte meg a helyzet elsődleges felelőseiként. Szerinte annak ellenére, hogy a víznyelők problémája már évtizedek óta ismeretes, az izraeli vezetés máig nem dolgozott ki hosszú távú terveket az ökológiai katasztrófa megoldására. Véleménye szerint ahhoz, hogy a Holt-tenger helyzetének további romlását megakadályozhassuk, véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy egy erős gazdasági elit, amely előtt kizárólag a haszonszerzés célja lebeg, kihasználja a Holt-tenger természeti kincseit.

Haaretz / Izraelinfo

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.