Tájkép csata után

fotó: Wikipedia

Az elmúlt nyolc év unalmas papírformája utána az amerikai választás felrázta az egész világot. Trump “váratlan” győzelme után okkal, ok nélkül elszabadultak az indulatok. Freud, ha tehetné, azt mondaná, mindez persze benne volt a pakliban, azok (is) a rasszista, nőgyűlölő, közönséges jelöltre szavaztak, akiktől ez a legkevésbé sem volt várható. Például az értelmiségi nők.

Bárhogyan is történt, egy biztos: a változások korát éljük, és a változásoknak legalább annyian nem örülnek, mint ahányan igen. A tőzsde összeomlásától a spájzban várakozó világháborút terjesztő jóslatokig minden volt és van a terítéken. Az indexek, annak is köszönhetően, hogy előre be volt tárazva az arany versus dollár és euro, az elvárásoknak megfelelően meredeken ingadoztak, de jól kezelhető határok között. A reggeli nyitás után, úgy tűnik, egyelőre csillapodtak a kedélyek, mivel a világ vezető politikusai kiálltak Trump mellett. Adjunk egy esélyt az új elnöknek, nyilatkozta Hillary Clinton, elismerve a vereséget.

A kezdeti sokkhatás után, amint egyértelművé vált a választás eredménye, a kötelező diplomáciai protokoll következik. Ilyenkor mutatkozik meg, ki milyen nevelést kapott otthon. A közös diplomáciai nevező a Palesztin Hatóság és a Hamász esetében most sem működött.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász gratulált Donald Trumpnak. A Wafán, a PH hivatalos híroldalán megjelent közleményében Abbász egy igazságos béke megvalósulását reméli az új amerikai elnöktől.

A PH elnökségének szóvivője, Nabil Abu Redeinah szerdán délelőtt azt nyilatkozta, hogy a palesztin vezetőség együtt fog működni a béke elérésének érdekében az új elnökkel.

“Együtt fogunk működni az amerikaiak által megválasztott bármelyik elnökkel, hogy az 1967-es határokra alapozott kétállami megoldással, mely fővárosként Kelet-Jeruzsálemet jelöli meg, megvalósuljon a béke.”

A Hamász szóvivője, Sami Abu Zuhri szerint a palesztinok továbbra is szenvedni fognak, mert az Egyesült Államok politikája elfogult, ha Izraelről van szó. Zuhri felszólította Trumpot, hogy az Egyesült Államok értékelje át a politikáját és szolgáltasson igazságot a palesztinoknak.

A PFSZ végrehajtó bizottságának főtitkára, Saeb Erakat nyilatkozatában reméli, hogy a következő amerikai adminisztráció megteszi a intézkedéseket a kétállami megoldás megvalósulásának érdekében.

A PFSZ végrehajtó bizottságának tagja, Wasel Abu Yousif azonban jóval pesszimistább hangot ütött meg:

“Nincs különbség a demokrata és a republikánus párt között, amikor a palesztin ügy kerül terítékre – nyilatkozta Abu Yousif a The Jerusalem Postnak. – Egyik pártra sem számíthatunk.”

Abu Yousif hozzátette, hogy egyesek szerint a demokrata párt jobban kedvez a palesztinoknak. Ellenpéldaként utalt a telepek folyamatos bővítésére, és a 40 milliárd dolláros katonai segélycsomagra, amit Izrael kapott az Obama-kormánytól.

Az izraeli protokollnak megfelelően a vezető politikusok sorában Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is gratulált az új elnöknek. Mellesleg emlékeztette Donald Trumpot a kampány során tett ígéretére: az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába költözteti.

További írásaink a témában:

Ziva David – ujkelet.live

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.