Trump és a világ muzulmán igazai

Munkaszolgálatosok Tunéziában
Tunéziai zsidók kényszermunkára mennek, 1942 december - fotó: tolerance.tavaana.org

A jeruzsálemi holokausztmúzeum, a Jad Vasem embermentőkről szóló szárnyában békésen megférnek egymással a római katolikus, az ateista, az ortodox keresztény és a muzulmán embermentők képei.

Számos muszlim is megkapta a Világ Igaza címet, az emberi tisztesség és helytállás kitüntetését, mert a vészkorszakban életük kockáztatásával zsidókat mentettek a nácik elől. A kiállítás és a történelem ezen korszakának egyik legfontosabb tanulsága: az önfeláldozás, a tisztesség és a bátorság független a nemzetiségtől, a nemtől, a vallástól, sőt az iskolázottság, vagy annak hiánya sem számít.

A világ igazai csak egyben hasonlítanak egymásra: nem maradtak közönyösek, és a hatalommal is szembeszállva szolidaritást vállaltak az üldözöttekkel, a menekülőkkel.

Egy New York-i zsinagógában 15 muszlim embermentő történetét eleveníti fel egy kiállítás ezekben a napokban, amikor lassan egész vallásokat kell megvédeni a politikai inkorrektségtől és az uszítástól.

Kaled Abdul Wahab mintegy két tucat zsidót rejtett el Tunéziában. Abdol Huszein Sardari iráni diplomata több ezer zsidónak adott ki útlevelet, hogy mentse őket. Albániában a muzulmán Pilkus család egy zsidó asszonyt rejtegetett kisfiával együtt a németek elől, és hosszasan lehet sorolni a példamutató helytállás történeteit.

A New York-i kiállítás rendezőinek szándéka világos: szót emelni népek, vallások megbélyegzése ellen a Trump-korszak kezdetén, amikor egy rendelet máris megszüntette az amerikai bevándorlás, sőt még a látogatás lehetőségét is hét muszlim országból.

Izraelben is volt egy hasonló, aktuálpolitikai üzenettel született kezdeményezés 2015 októberében, amikor Mohammad Jonas, egy civil békeszervezet Haifán élő vezetője minden nap megemlékezett egy muzulmán világháborús embermentőről.

Az akkori akció előzménye Benjámin Netanjahunak a Zsidó Világkongresszuson elhangzott beszéde volt, amelyben azt állította, hogy Hitler csak el akarta űzni a zsidókat, de a nácikkal kétségtelenül együttműködő jeruzsálemi főmufti meggyőzte, hogy meg kell ölnie őket. A holokausztkutatók tiltakozása és a közfelháborodás után az izraeli kormányfő visszakozni kényszerült, de kijelentése nyomán megjelentek a facebookon a muzulmán zsidómentők képei.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.