Melyek a leggyakoribb vezetéknevek Izraelben?

cohen izraeli vezeteknev csaladnev
Fotó: zeevveez / Flickr

A Családi Nap tiszteletére a Központi Statisztikai Hivatal újabb érdekes adatokat közölt az izraeli háztartásokról.

Izraelben 2,06 millió család él, ebből 1,63 millió zsidó (79 százalék) és mintegy 367 ezer arab (körülbelül 18 százalék). A családoknak átlagosan 3,73 tagja van. A 17 év alatti gyermekekkel rendelkező családok mintegy 11 százaléka (kb. 122 ezer) csonkacsalád. Ez az előző évtizedhez hasonló arány.

A 100 ezer vagy annál nagyobb népességű városok közül Beit Semesben a legmagasabb a 17 év alatti gyermekekkel rendelkező párok aránya, ami mintegy 72 százalék, szemben a 48 százalékos országos átlaggal. Beér-Seván viszont a 17 év alatti gyermekekkel rendelkező csonkacsaládok aránya a legmagasabb: körülbelül 8 százalék (országos átlag: 6 százalék). Végül a gyermek nélküli párok legnagyobb arányban Tel-Avivban élnek: körülbelül 41 százalék (országosan 25 százalék).

Ötvenből egy embert Cohennek hívnak

Az életmód tekintetében az izraeli családok közel 47 százaléka nem vallásos, ezzel szemben mintegy 40 százalék életmódja hagyományőrző, vagy vallásos / nagyon vallásos. Az arab társadalomban a családok mindössze 11 százaléka világi, míg 86 százalékuk hagyományőrző (57 százalék) vagy vallásos / nagyon vallásos (29 százalék).

Izrael leggyakoribb családi neve a Cohen, ezt követi a Levi, Mizrahi, Peretz, Biton, Dahan, Avraham, Agbaria és Friedmann nevek. A leggyakoribb családnév a muszlimok körében az Agbaria, a keresztényeknél a Khuri, a drúzoknál pedig a Halabi vezetéknév a legdominánsabb.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁScoolamnews.com