Pészachi ajánlat: Mogyorós csokitorta

Mogyorós csokitorta, fotó: Berger Gabi

Ez a torta bizonyítja, hogy pészachkor is lehet isteni desszertet készíteni. Nagyon egyszerű ez a süti, gyorsan kész van, előző nap is el lehet készíteni, sőt 3 napig simán eláll, ha hagyják :). Sütés közben mondjuk az ember a falat kaparja a meleg Nutella illatától, mert hát ez gyakorlatilag egy Nutella-torta, rengeteg török mogyoró, rengeteg csoki, meg még egy kis csokimassza, meg még egy kis csokireszelék, nyamiiiiiiiii.
Én nagy rajongója vagyok a kicsit súlyosabb lisztmentes csokitortáknak, eddig főleg mandulával csináltam, de ez a mogyorós egyszerűen tökéletes, és az étcsoki miatt nem túl édes, a vörösboros máz pedig egy nagy pluszt ad a tortának. De ettől még gyerekek is fogyaszthatják, az alkohol elpárolog a végén a csokimázból. Én most portóival csináltam, de pészachra sokféle édesebb kóser bor közül lehet választani.
Szerintem méltó befejezése ez egy ünnepi vacsorának, és ha maradna másnapra, tökéletes reggeli.

Mogyorós csokitorta, fotó: Berger Gabi

Hozzávalók:

A tortához

 • 120 ml olívaolaj
 • 150 gr pirított török mogyoró vagy darált mogyoró
 • 50-50 gr cukor
 • 2 ek burgonyaliszt
 • 200 gr étcsokoládé (min. 70%-os)
 • csipet só
 • 4 nagy tojás, szétválasztva
 • 2 tk vaníliakivonat

A vörösboros csokimázhoz

 • 150 gr étcsokoládé
 • 3 ek vörösbor (vagy víz)

Csokiszóráshoz

 • negyed tábla étcsokoládé

Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, és egy pici olívaolajjal az egészet beolajozom. A sütőt előmelegítem 160 fokra.

Én most pirított mogyórót kaptam és azt pucoltam meg, de ha ilyen nincs, akkor a mogyorót sütőben vagy serpenyőben megpirítom, majd egy konyharuhára terítem, és összecsavarva addig morzsolgatom, míg lejön a héja. Ha nem akarunk ezzel szenvedni, lehet kapni darálva is mogyorót.

A mogyorót, a cukor felét, a burgonyalisztet egy konyhai robotgépben összedolgozom és addig darálom az egészet, míg szép egyenletes nem lesz.

Vízgőz felett (lustábbak mikróban) felolvasztom a csokit az olívaolajjal, hagyom picit kihűlni.

A tojás sárgáját, a mogyorós keveréket és a vaníliakivonatot alaposan összekeverem.

A tojás fehérjét  cukorral felhabosítom, de fontos, hogy ne legyen túl kemény a hab, szép csillogó, könnyű habot kell kapnunk.

A fehérjét lassan, óvatosan adagonként a mogyorós masszához keverem. Az egészet beleöntöm a tortaformába, és 30-40 percig sütöm. Fél óra után nézzük meg egy hosszú tűvel, hogy elkészült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokimázhoz felolvasztom vízgőz felett a csokit és bort. A kész masszát a kihűlt tortára öntöm és szépen elkenem az egész tortán. Megint hagyom hűlni, mielőtt a csokival megszórnám.

A csokit egy reszelő nagyobb lyukán a tortára reszelem, vagy éles késsel szép forgácsokat faragok és azzal szórom tele a torta tetejét.

Na azt hiszem, több csokit már nem lehet belecsempészni ebbe a tortába 😉

Hag szameách! Beteávon!

Mogyorós csokitorta, fotó: Berger Gabi