Kilőtték az izraeli diákok műholdját

Több mint nyolcvan diák dolgozott az elmúlt két év során a Duchifat 2 fejlesztésén – Ofakimból, Jeruhamból, Ofrából, Churából és Herzliából. A műholdat hétfő este lőtték ki a nemzetközi űrállomásra.

Egy hónapos késéssel, de hétfő este kilőtték az izraeli diákok apró műholdját, a Duchifat 2-t a floridai Cape Caneverelről. A műhold az Izraeli Űrügynökség és a herzliai önkormányzat összefogásával született és egy Atlas-5-ös rakéta segítségével hagyta el a Föld légterét, 27 másik apró, a föld minden tájáról érkező műholddal a fedélzetén, melyek feladata a termoszféra vizsgálata, illetve GPS jelek közvetítése lesz.

A Duchifat 2 az egyetlen középiskolás diákok által tervezett szerkezet – a többi műholdat kutatók vagy egyetemisták készítették.

A rakéta 18:11-kor hagyta el a földfelszínt Floridából, majd húsz perccel később az űrhajó levált a rakétaegységről és így folytatta útját a nemzetközi űrállomás (ISS) felé. A ISS-hez érve annak japán része veszi majd át a szondákat, hogy másfél hónap múlva egy speciális, az asztronauták által üzemeltetett robotikus rendszer segítségével pályára állítsa őket.

A Duchifat 2 a második apró – csupán 1,8 kilós – műhold, amelyet izraeli diákok fejlesztettek. A Duchifat 1-et, amelyet a Herzliai Tudományos Központ diáljai terveztek még 2014 júniusában lőtték ki. A műhold máig működik, az eredeti elvárásokat alaposan túlbecsülve. A most felbocsátott műholdacskát az Európai Unió QB50 projektjének keretében került az űrbe. A programban – többek között – belga, török, dél-afrikai, ausztrál, német, francia és dél-koreai diákok is részt vettek. Az ötven nemzetközi csoportból azonban csupán 28 műholdja ment át a NASA szigorú tesztjén – köztük az izraeli is.

A hazai csapat több, mint 80 tagból állt, a diákok Ofakimból, Jeruhamból, Ofrából, Churából és Herzliából csatlakoztak a projekthez és két éven át fejlesztették a Duchifat 2-t. A tanulók 10 csoportban dolgoztak a rendelkezésükre álló steril szobában, elektronikai laboratóriumban és műholdakkal kapcsolatot tartó kommunikációs állomáson. Minden csoport másért volt felelős – voltak, akik a technikai specifikációkat vizsgálták, az operációs rendszer programozásáért voltak felelősek, a műhold adatainak dekódolásában, az irányítás fejlesztésében vagy a rendszerfejlesztésben vettek részt és így tovább. A diákokat mérnökök segítették – a felsőoktatásból és az Izraeli Repülési és Űrhajózási Vállalattól egyaránt. A műhold szerencsésen átment az itteni vizsgálatokon is.

Az adatokat, amiket a műhold a földre sugároz majd a herzliai tudomány központban lévő kommunikációs állomás veszi majd, a diákok pedig ezeket fogják elemezni. A várakozások szerint egy évnyi működés után a műhold lassan ereszkedni kezd majd, a föld felszín feletti 90 km-es magasságban belép majd az atmoszférába, ahol elég és szétesik.

„A Duchifat 2 nem csupán egy oktatási projekt, melynek célja, hogy közelebb hozza a fiatalokat az űrkutatáshoz és kitapossa az utat a következő generáció számára, de ez egy nemzetközi projekt is,” mondta Ofir Ekonisz, a tudományos tárca vezetője. „Ez a projekt a következő generáció büszkesége és lehetőség arra, hogy a közvélemény jobban megismerkedjen az űrkutatással.”