Nem csitul a kanyarójárvány Európában

Idén több mint kétezren betegedtek meg

Kanyarós kisgyerek - fotó: Dave Haygarth / Flickr

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség immár 30 országában regisztráltak kanyarós betegeket, felnőtteket is. A Romániából tavaly indult kanyarójárványban eddig hatezren betegedtek meg, és még időről időre bukkannak fel új esetek, ezért az Izraeli Egészségügyi Minisztérium a turistaszezon kezdete előtt azt ajánlja, hogy azok az 1958 és 1977 között Izraelben születettek, akik még nem estek át a betegségen, európai vakációjuk előtt mindenképpen kérjenek egy vagy két védőoltást (az életkor és a korábbi oltások függvényében). Ezt az alábbi listában szereplő különleges egészségügyi állomásokon igényelhetik az ország több pontján:

https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/Vaccines_abroad/Pages/clinics.aspx

Az 1957 előtt születettekre a járvány nem veszélyes, az 1978-ban vagy később Izraelben születettek elvileg megkapták a szükséges két védőoltást. Aki nem, az szintén kérje a kiegészítő oltást.

Fotó: Sandra Marrero / U.S. Air Force

Korábbi cikkünk a témában:

Izraelben 1-6 éves kor között oltják be a gyerekeket két lépésben a kanyaró ellen, a két oltás között legalább négy hétnek kell eltelnie. Az első kanyaró elleni védőoltásra legkorábban 6 hónapos korban van szükség. A csecsemők számára féléves korukig védettséget adnak az édesanyjuk vérében lévő antitestek, melyek még a gyermekek megszületése előtt jutottak be a magzatok szervezetébe, s felerősítették az immunrendszerüket. A 6-11 hónapos babáknak érdemes utazás előtt egy oltást adatni, ez 95 százalékos védettséget jelent a betegség ellen, de ez nem számít bele a szükséges két védőoltásba. 12 hónapos kor után a gyerekeknek mindenképpen meg kell kapniuk a két oltást.

Az Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint az tekinthető védettnek a kanyaró ellen

  • akinek van hivatalos igazolása arról, hogy immunis a kanyaróra
  • aki orvosi papírokkal igazolni tudja, hogy már átesett a betegségen
  • aki igazolni tudja, hogy megkapta mindkét szükséges védőoltást, minimum négy hét eltéréssel (amennyiben egy éves elmúlt)

A járvány világméretűvé válását leginkább a védőoltásokkal lehet megelőzni. Mai ismereteink szerint egyetlen beteg további 18 embert fertőz meg. 2014-ben 122 ezren haltak meg kanyaróban, leginkább a harmadik világ országaiban. A betegséggel szemben csak azok az országok védettek, ahol az immunizáció legalább 95 százalékos. Izraelben legutóbb 2015-ben regisztráltak több kanyarós megbetegedést, de félő, hogy a fertőzés ismét elérhet minket is.

A Magyarországon születettek védettségéről az alábbi cikkben kaphatnak tájékoztatást >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.