Fagyi vagy glida – Héberóra

Hogy mondják ivritül

Ezekben a forró napokban sokan hűtik le magukat jégkrém vagy fagylalt segítségével, de gyakran még az izraeliek sem tudják, hogyan kérjék az eladótól: glida, tilon, artik, kartiv, salgon vagy karhon? Miben különböznek ezek?

Glida (גְּלִידה) – ebben a fagyos kulináris gazdagságban csak a glida szó szerepel a Héber Nyelvi Akadémia szótárában, melynek jelentése: tej(szín)alapú édes fagyott eledel. A kifejezést Eliezer Ben-Jehuda újította a glid (גְּלִיד) szóból, melynek jelentése: jég.

Salgon (שלגון) – a szótárakban ezzel a szóval is találkozhatunk, melynek jelentése vagy pálcikán lévő fagylalt (salgon glida), vagy pálcikán lévő fagyott édesség (salgon kerah [קרח – jég]). A szótárakban a pontozás hirik: silgon (שִׁלגון), mint seleg (שֶׁלֶג  – hó, שִׁלגֵי־החורף), de a nagyközönség inkább salgonként ismeri (שַׁלגון).

Karhon (קַרְחוֹן) –vannak, akik a salgon kerah-ot (pálcikán lévő fagyott édességet) karhon-nak hívják, pedig ez a kifejezés már más jelentéssel foglalt: tengeren úszó jégtömb, vagy jéghegy.

Artik (ארטיק) és kartiv (קרטיב) eredetileg az előző század ötvenes éveiben salgon-gyártó cégek márkanevei voltak.
Az artik nevet az arctic (sarkvidék, északi pólus) ihlette, míg a kartiv a kar és tiv (קר – hideg; טיב – jó) szavak  összekapcsolásából alakult. Sokak számára az artik a tejes alapú jégkrémet jelenti (salgon glida), a kartiv pedig a salgon kerah-ot.

Tilon (טילון) – a csomagolt tölcséres fagyit gyakran nevezik tilonnak, mert a tölcsér formája a rakétára (טיל) hasonlít. Eredetileg a tilon is egy konkrét termék márkaneve volt.

További édes és hűvös nyarat kívánunk! 🙂

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHéber Nyelvi Akadémia