Hányadika is van ma?

Hogy mondják ivritül

Héber Nyelvi Akadémia rövid magyarázataiból válogatunk.

A hónap napjainak megjelölésére a héber beszédben a hímnemű tőszámnevet használjuk, például: אחד בכסלו (echad bekiszlév kiszlév hónap elseje), עשרה בטבת (aszara betévét tévét hónap tizedike), אחד באפריל (echad beapril április elseje), שניים ביוני (snájim bejuni június másodika), שמונָה עשר ביולי (smona aszar bejuli július tizennyolcadika), עשרים ותשעה בנובמבר (eszrim utisá benovember november huszonkilencedike) és így tovább. A következő alakok tehát nem helyesek: ראשון באפריל (rison beapril), עשירי בחודש (asziri lechodes – a hónap tizedike). Az olyanok meg, mint az עשרים וחמישי במאי (eszrim uchamisi bemaj), שלוש בספטמבר (salos beszeptember), teljességgel helytelenek.

Ami nagyon fontos: ne használjunk határozott névelőt a számnév előtt! Az idegen nyelvek hatására egyre inkább terjed a héber beszédben, hogy a számnév elé illesztik az azt határozottá tevő ה-t  (ה׳ הידיעה) a dátumokban: השלושה במאי (haslosa bemáj), עד העשרים ואחד לחודש (ad haeszrim veechad lechodes), בָּארבעה עשר באוגוסט (baarbaa aszar beoguszt). Ez idegen a hébertől, helyesen a következőképpen kell mondani a fenti dátumokat: שלושה במאי (slosa bemaj május harmadika), עד עשרים ואחד לחודש (ad eszrim veechad lechodes a hónap huszonegyedikéig), בְּארבעה עשר באוגוסט (bearbaa aszar beoguszt augusztus tizennegyedikén).

Amikor a hónap napjait héber betűvel jelöljük, ügyelni kell a geres (׳) és a gersaim (״) használatára. A gerest akkor használjuk, amikor egyetlen betű jelöli a számot: א’ באב (alef beáv – áv hó 1.), י’ באלול (jud beelul – elul hó 10.), כ’ באייר (káf beijjár – ijjár hó 20.). Amikor két betű van, a gersaim jelet használjuk, mégpedig a két betű között: ט”ו בשבט (tet vav bisvát, azaz tu bisvátsvát hó 15.), vagy כ”ט בנובמבר (káf tet benovember – november 29.; az ENSZ Közgyűlésének 1947-ben meghozott, az addigi Brit Mandátum területén létrehozandó zsidó és palesztin államokról szóló 181. számú határozata elfogadásának napja. – Erről szóló írásunk itt olvasható >>)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.