2009. január 16-án, a gázai “Öntött Ólom” akció során izraeli tank lőtt dr. Izzeldin Abuelaish házára. Három lánya és egyik unokahúga meghalt, egy lánya és másik unokahúga, az akkor 12 éves Gida’a súlyosan megsérült.

Dr. Abuelaish az első gázai orvos, aki izraeli kórházban dolgozott (Sheba Medical Center és Soroka Medical Center). A harcok kitörésekor gyermekeivel Gázában ragadt, rákos beteg felesége három hónappal azelőtt hunyt el. A házát ért belövések után kétségbeesetten segítséget keresve telefonált izraeli újságíró ismerősének, aki gyorsan élő adásba vitte a hívást – aki azt hallotta, soha nem felejti… Izrael elnézést kért az eset miatt, és közreműködött, hogy a sebesült lányok megkaphassák a szükséges orvosi ellátást és a további kezeléseket.

A különböző testrészein sérült Gida’a azóta 12 műtéten esett át, és további rendszeres kezeléseken kell részt vennie a Sheba kórházban. Kivételes esetként az izraeli Biztonsági Minisztérium állta a kórházi költségeket.

Ezek után a Gázában élő Gida’a idén novemberben “biztonsági okok”-ra való hivatkozással nem kapott Izraelbe szóló belépési engedélyt, hogy megjelenhessen a kórházban a számára előírt sürgős kezelésen. A Területeken való kormányzati tevékenységek koordinátora (izraeli hivatalos szerv – a szerk.) szerint az adott gyógykezelés elérhető Gázában is, továbbá az engedély elbírálásához szükséges, eddig nem létező követelményként azt írja elő, hogy a kezelések költségeit a Palesztin Önkormányzat finanszírozza.

Izrael felelősségén, valamint a gázai kezelés elérhetőségén és minőségén túl a Sheba kórház Területekkel foglalkozó osztályának vezetője magyarázata szerint Gida’a kezelőorvosa és egészségügyi dossziéja Izraelben van: “Ez a döntés önkényes és kegyetlen.”

Kislány kislány… amikor ennek az egész szarnak vége lesz… a 33 stefániát én állom.
Dar

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.