Élőlánc az alkotmánybíróság körül

Élőlánc - fotó: Izraelinfo

Szombat este a balközép Cionista tábor hívására több százan mentek Jeruzsálembe, hogy élőláncot alkotva jelezzék: megvédik a Bagacot, az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróságot, amely jogainak megcsorbítására készül a kormánykoalíció.

A Bagac az izraeli demokrácia egyik legfőbb őre, a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének egyik alapköve. Minden izraeli állampolgár panasszal fordulhat ehhez a bírósághoz, ha úgy érzi, hogy őt, vagy valamely általa fontosnak tartott ügyben valaki mást, vagy valamely intézményt jogsérelem érte az állam, vagy annak valamely szerve által hozott intézkedés nyomán.

Bagacot védő tüntetés – fotó: Izraelinfo

A Bagacnak elvileg joga van a kneszet által meghozott törvények felülvizsgálatára is, s amennyiben “alkotmányellenesnek”, az alapvető emberi- és szabadságjogokkal ellentétesnek ítéli, akkor visszaküldheti őket a törvényhozókhoz. Ezt a jogát próbálja megvonni és korlátozni Benjámin Netanjahu miniszterelnök, hogy a kormányzati többség birtokában bírósági felülvizsgálat nélkül elfogadtathasson olyan jogszabályokat is, amelyeket a Bagac minden valószínűség szerint alaptörvény-ellenesnek nyilvánítana, így konkrétan a menedékkérők kényszerkitelepítését valamely afrikai országba.

Élőlánc – fotó: Izraelinfo

Avi Gabaj, a Cionista tábor és a Munkapárt elnöke a Bagac védelmében rendezett tüntetésen kijelentette, hogy pártja a demokrácia, s az azt védő Bagac mellett áll. A  szintén felszólaló Cipi Livni szerint meg kell mondani Netanjahunak, hogy “eddig, és ne tovább”. A fékek és ellensúlyok, az erős bíróság, a Bagac védi az erkölcsi értékeket és a civileket. “Mi határt szabunk, megvédjuk a Bagacot, amely minden polgárt véd, és hogy izrael demokratikus és zsidó állam maradjon”- mondta Livni.

A tüntetők a beszédek után emberi élőláncot alkottak a legfelsőbb bíróság épülete körül, hogy jelezzék: testükkel is megvédik az izraeli demokrácia egyik utolsó védőbástyáját, akár a többség kisebbségeket semmibe vevő diktatúrájával szemben is.

Avi Gabaj a Bagacot védő tüntetésen – fotó: Izraelinfo
Cipi Livni a Bagacot védő tüntetésen – fotó: Izraelinfo
Fotó: Izraelinfo
A kutyák is tüntetnek a demokráciáért – fotó: Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.