Ne mérgezzetek meg minket! – tiltakozó gyűlés Tel-Avivban

Mintegy kétezer ember demonstrált szombat este Tel-Avivban a Caesarea partjaitól mindössze 10 kilométer távolságra tervezett gázplatform felállítása ellen.

Környezetvédők, a Somrej habajt (Otthont védők) szervezet, valamint a helyi lakosok azt követelik Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől és Juval Steinitz energiaügyi minisztertől, hogy a Livjatan (Bálna) gázmező kiaknázására felállítandó platformot legalább 125 kilométerre távolíttassák el a parttól, mert a kinyerés során a levegőbe kerülő karcinogén anyagok veszélyesek lehetnek az emberre.

Az energiaügyi miniszter szerint az Egyesült Államokban gyártott, partközelben felállítható platformot a legnagyobb körültekintéssel választották ki, környezetvédelmi és biztonsági szempontból is megfelelő. A The Times of Israel múlt hónapban megtudta, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálódik az ügyben, miután korábban azt az információt kapták, hogy biztonsági okokból kell ilyen partközeli helyre telepíteni a platformot.

A Somrej habajt képviselői szerint a kitermelést végző amerikai Noble Energy nem jeleskedik a biztonsági szabályok betartatásában. A környezetvédők utaltak a minisztérium 2017 novemberében nyilvánosságra hozott jelentésére, amely szerint a Tamar gázmező kitermelésénél használt, Askelon partjaitól mindössze 14 kilométerre felállított platformból 2016-ban annyi karcinogén gáz szabadult fel, mint az országban működő 570 nagyméretű gyárból összesen. Várhatóan hasonló történhet Caeserea közelében is.

Az elmúlt időszakban környezetvédők napi szinten tartottak tiltakozásokat az érintett partszakaszokon, hogy felhívják a figyelmet a problémára, de a szakértők szerint az ügy már túl messzire jutott ahhoz, hogy a kormány vagy a befektetők visszakozhatnának. Az új platform decemberben érkezik, néhány hónap alatt beágyazzák az aljzatba – mindössze 9,7 kilométer távolságra a népszerű Dor strandszakasztól –, és egy év múlva már kezdődhet is a gáz kitermelése.