A pénzügyminiszter kérésére a nagy cégek elhalasztják a beígért áremeléseket

oszem Bissli
Biszli, Oszem - fotó: Wikipedia

A franciaországihoz hasonló, de annál egyelőre békésebb izraeli sárgamellényes tiltakozások hatására Moshe Kahlon pénzügyminiszter a múlt héten egyeztetést kezdeményezett az Elektromos Művek és a két nagy élelmiszergyártó, az Oszem és a Straussz képviselőivel.

A második hete utcára vonuló sárgamellényesek a megélhetési költségek (víz, gáz, áram, helyi adók, élelmiszerárak és a kommunikációs költségek) tervezett emelkedése ellen tiltakoznak. Legutóbb szombat este gyűltek össze körülbelül ezren Tel-Avivban, hogy felemeljék hangjukat a bejelentett áremelések ellen. Franciaországban november közepén kezdődtek a tiltakozások, azóta több országban is hasonló felszerelésben demonstrálnak a lakosok.

Mint arról korábban hírt adtunk, a kormány az energiaadó emelésére készült, ezért a Hevrat haHasmal (Elektromos Művek) januártól 8 százalékos áremelést tervezett. Az elektromos áram árának ilyen mértékű emelkedése természetesen minden ágazatban plusz költséget jelent, és mivel a vállalatok nem óhajtanak lemondani nyereségük egy részéről, a megnövekedett terheket a végfogyasztónak, vagyis nekünk kellene állni.

Moshe Kahlon a Globes című izraeli lapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy szerinte nincs valós gazdasági ok az áremelésre, de sok cég az áram árának bejelentett emelését, és az új naptári évet jó lehetőségnek tekinti az árak kiigazítására, a nyereségesség növelésére.

„A háttérben komoly állami munka folyik, egyrészt az élelmiszerpiaci verseny növelése, a monopóliumok lebontása tekintetében, másrészt a fogyasztási szokások megváltoztatásáért. Az „okos fogyasztás” a jövőben sokkal több hasznot hozhat társadalmilag, mint a sárga mellényesek mostani, megélhetési költségek miatti harca. Attól tartok az izraeliek egyelőre nem értik ennek jelentőségét ” – mondta Kahlon.

Arra a kérdésre, hogy 2019-ben nő-e az államháztartási hiány, számíthatunk-e nagyobb inflációra, Kahlon egyértelműen nemmel válaszolt.

Bár a pénzügyminiszter sikerként értékelte a nagy élelmiszergyártókkal történt egyeztetést, egyelőre csak annyi biztos, hogy az állami támogatást is élvező tejtermékek és kenyérfélék esetén nem lesz áremelés január 1-től. A többi termék esetén a tervezettnél valamivel szolidabb drágulásra kell felkészülni, mivel az Elektromos Művek végül csak 5-6 százalékos áremelést hajt végre. Fellélegezni azért mégsem tudunk, ugyanis sok kisebb cég, nem várta meg a 2019-es év bejövetelét, és már decemberben árat emelt.

A Numbeo évek óta figyeli a világ különböző országaiban a megélhetési költségeket; az izraeli átlagárakról itt tájékozódhatunk. Kiegészítésül csak annyit mondhatunk, hogy az ő adataik szerint az izraeli megélhetési költségek már az áremelés előtt is csaknem 5 százalékkal magasabbak voltak, mint az Egyesül Államokban. Bármennyire is sokalljuk, az ingatlanbérlés viszont nálunk olcsóbb, mintegy 25 százalékkal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.