Szakad a Cionista Tábor

avi gabaj es cipi livni mahane cionista tabor
Gabaj és Cipi Livni kapcsolata megromlott - fotó: képernyőkép / Youtube

Kettévált az előző választások idején, 2018-ban a Munkapártból és a Mozgalom (Tnua) nevű pártból létrejött Cionista Tábor nevű választási koalíció Izraelben – adta hírül kedden a helyi média.

Avi Gabaj, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt vezetője jelentette be váratlanul közös frakcióülésükön, hogy véget vet a két párt előző parlamenti választások előtt létrehozott szövetségének.

A Haarec című újság szerint a szakítás oka, hogy Gabaj és a Mozgalom élén álló Cipi Livni kapcsolata megromlott, és Cipi Livni erőfeszítéseket tett egy nagyobb balközép választási egység létrehozására, amely reményei szerint megbuktathatná Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Livni később sajtótájékoztatón közölte, hogy tovább folytatja küzdelmét saját pártja élén a politikai fordulatért, és kész saját személyét háttérbe szorítva harcolni, akár más pártokkal való szövetségben is.

Az utóbbi napokban több változás is történt Izraelben a pártokban az április kilencedikére kiírt parlamenti választásokra készülődve. Először a rendkívül népszerű Beni Ganc volt vezérkari főnök jelentette be, hogy belép a politikai küzdőtérre és új pártot alapít Izrael Ellenálló Képessége (Hoszen Iszrael) néven.

- Hirdetés -

Később Naftali Bennet oktatási miniszter és Ajelet Saked igazságügyi miniszter kilépett a Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) pártból, és saját pártot indított Új Jobboldal (Jamin Hadas) néven.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.