Meghibásodott a holdjáró misszióját vezénylő rendszer

spaceil-enroute-1168x657

Tegnap eddig ismeretlen okokból újraindította magát a holdjárót vezérlő számítógép, és ezzel veszélybe került az izraeli űrkutatási akció. Éjfélkor kellett volna egy újabb, szélesebb pályára térnie a holdjárót szállító rakétának, de a számítógépes rendszer hibája miatt ezt a lépést elhalasztották.

A yehudi űrközpontban – Izrael Houstonjában, s egyben az Izraelinfo székhelyén – egyelőre optimisták, s remélik, hogy ettől még végrehajthatják a tervezett időpontban, április 11-én a jármű Holdra szállását.

Nem tudják mi okozta a számítógép újraindulását, a hazai szimulációkon ilyesmi soha nem történt. Ez már a második gyenge pontja a Bereseet, vagyis Genezis holdjáró projektjének: először az derült ki már a kilövés után, hogy a navigációhoz szükséges szenzorok túlzottan érzékenyek a napfényre.

“Yehud, we have a problem!” – hangozhatott el az éjjel, de az izraeli mérnökök lázasan értelmezik az adatokat, és megpróbálnak rájönni a hiba okára. A Holdra szállás időpontját ráhagyással tervezték, egyelőre beleférhet mindez az eredeti elképzelésekbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz