Keresik a holdszonda meghibásodásának okát

Keresik az okát az izraeli “űrközpontban” az első magánvállalkozásban készült holdszonda meghibásodásának, amely miatt a Beresit becsapódott a Holdba – jelentette a katonai rádió pénteken.

A csütörtök esti leszállási művelet során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt a földi irányítással. Rövid idővel később azonban végleg eltűntek a jelei.

A szakemberek szerint nem sikerült eléggé lelassítani a járművet, amely így belecsapódott a Hold felszínébe és összetört. A hiba okát egyelőre nem tudják a szakemberek, de megpróbálják megismerni az adatok elemzésével. 

Az űrjárművet megalkotó SpaceIL nevű vállalkozás elnöke, Morris Kahn dél-afrikai-izraeli milliomos üzletember azt nyilatkozta a Jediot Aharonot című újság honlapjának, a ynetnek, hogy ezzel együtt óriási eredményt értek el, és megköszönte a Beresit építésében részt vevő mérnökök munkáját.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Israel climbing to the moon Wire and mesh sculpture SpaceIL

A post shared by Metal Wire Mesh Decor (@wire_mesh_decor) on

Ofer Doron, az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának vezetője leszögezte, hogy a holdszonda a hajtómű ideiglenes leállása miatt túl gyorsan haladt, és ezért zuhant a Hold felszínére a leszállás eredetileg tervezett helyénél, az amerikai Apolló-11 űrhajó 1969-es landolásának helyszínénél. 

“A sebességet csökkentő egyik műszer ismeretlen okból elromlott, ez indította el a hibák láncolatát. De messze ez volt az eddigi legkisebb, mindössze mosógép nagyságú, és a legolcsóbb űrjármű, amellyel valaha is eljutottak a Holdig” – vélekedett a szakember. 

A tervezett Holdra szállást az irányító központban nézte Benjamin Netanjahu miniszterelnök családjával. “Újra megpróbáljuk” – mondta a kudarc után. “Megérkeztünk a Holdra, de legközelebb kényelmesebben akarunk landolni” – tette hozzá.

Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján gyerekek körében követte az eseményeket. A becsapódás után méltatta az elért eredményt, vigasztalta, lelkesítette és bátorította közönségét. 

Izrael azt remélte, hogy az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozás közös űrjárműve képes lesz végrehajtani azt, amit eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak sikerült. 

Az űrhajót három mérnök kezdeményezésére kezdték építeni, akik a Google versenyére neveztek be, amelyet kilenc évvel ezelőtt Holdon landoló űrhajó építésére írtak ki. Ennek a versenynek tavaly lejárt a határideje győztes kihirdetése nélkül, de az eredetileg húszmillió dolláros díjat kiosztani készülő alapítvány bejelentette, hogy Holdat érése esetén egymillió dollárral jutalmazza a Beresitet. A becsapódás után közölték, hogy az utolsó manőver kudarca ellenére átadják ezt az összeget.