A komoly, azaz רְצִינִי (recini) szó azt hiszem a legnagyobb randi-hazugságok egyike, amit az ember hallhat egy tel-avivi randin. Némelyek a pokoli randi helyzet miatt egyenesen Hell-Avivnak nevezik a várost.

Halljuk hát az egyes számú, nemtől független randi-hazugságot héberül, amely így hangzik: אני מחפש/ת משהו רְצִינִי (ani mehapesz/et masehu racini), azaz valami komolyat keresek.

A következő – elsősorban férfiak szájából hallható – randi-hazugság akkor hangzik el, amikor az általában nem túl magas izraeli fiúk a tinder – ok, cupid – jswipe bermuda háromszögben kóvályogva azt gondolják, a גובה (gova), azaz a magasságuk miatt nem sikeresek. Olvasható is a profiljukban, ha épp mi is a randi appok fogságában tengetjük a hétköznapjainkat: אני 1.70 גבוה (ani méter sivim gavoa) azaz 170 magas vagyok. Rendszerint ilyenkor az én 162-cm-et épphogy elérik, amivel nincsen semmi baj, hiszen a szerelem nem magasságfüggő.

És persze itt vannak a lányok is. Az izraeli fiúk gyakran panaszkodnak arról, hogy a nők úgy érkeznek a randira, mintha csak autót vennének. Csakhogy amíg az autóknál olyan extrákat akarnak, mint a מזגן (mázgán) vagyis légkondi, a kapcsolatban elsősorban az érdekli őket, hogy a kiszemelet áldozat mit válaszol a כמה חיסכון יש לך (kama hiszahon jes leha), azaz Mennyi megtakarításod van? kérdésre.

Minden ismerkedés során felmerül, hogy ki mivel foglalkozik, és gyakran hallhatjuk a választ, hogy a היי טק (hájtek) azaz az IT szektorban. És talán az Izraelben egy főre eső start-upok fényében nem is furcsa, ha ez hangzik el: יש לי חברת סטארט-אפ משלי (jes li hevrat sztart ap miseli), azaz Saját start-up cégem van. Ami elsőre nagyon jól hangzik, de legtöbbször annyit jelent, hogy az uncsi munkája mellett a nappaliban a haverjaival arról beszélnek, milyennek kéne lennie egy tökéletes videó játék appnak. Persze nem reménytelen, és abszolút lehetséges, hogy ő lesz a következő Bill Gates és Steve Jobs egy személyben. Ne felejtsük el, ők is egy garázsban kezdték.

És van olyan is a randizás poklában, hogy valaki váltig állítja, ő ביחסים פתוחים (bejahaszim ptuhim), azaz nyitott kapcsolatban van, csak éppen szegény אשתו (isto), azaz felesége az, akinek אין לה מושג (ejn la muszag), azaz elképzelése sincs róla, hogy mit művel a kedves בעלה (baala), azaz férje.

De persze אל דאגה הכל יהיה בסדר (al deaga hakol jihije beszeder), azaz ne aggódjunk, minden rendben lesz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.