Izraeli kémiai Nobel-díjas tudóst ismernek el Budapesten

Daniel Shechtman, izraeli tudós, a Technion anyagtudományi professzora, az amerikai Ames Laboratory kutatója, az Iowa State University vendégprofesszora Budapestre érkezett, hogy átvegye a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös Neumann János-díját.

Daniel Shechtman professzor a kvázikristályok felfedezésért kapott kémiai Nobel-díjat 2011-ben.

dan_shechtman
Daniel Shechtman az általa felfedezett kvázikristályok egy modelljével – fotó: wikimedia

A kvázikristály átmenet a kristályos szerkezetű anyagok és az amorf (üvegszerű, nem kristályos szerkezetű) anyagok között. Fizikailag a kristályokhoz hasonló elrendeződést mutat, de nincsen olyan elemi cella, amelyből teljesen kirakhatóak lennének. Shechtman professzor kutatásai 1982-ben kezdődtek, amikor az amerikai szabványügyi iroda (U.S. National Bureau of Standards) munkatársa volt. Első felfedezése az ikozaéder fázis volt, ami új területeket nyitott meg a kvázikristályok kutatása területén.

Dan Shechtman professzor az MTI-nek elmondta: Neumann János a tudomány és matematika kiemelkedő alakja volt, nagyon nagy megtiszteltetés az ő nevét viselő díjat átvenni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐIzraeli gazdaság
FORRÁSMTI, Wikipedia