#FollowMe – de mégis hova?

Nemrégiben óriás botrányt kavart Izrael-szerte, mikor egy híres modell és a tinik által bálványozott tévésztár rávetette magát egy épp most menő Instagram kihívásra: a feladat egy rúgással eltávolítani egy palack kupakját. Ő azonban a harmadik lábát használta hozzá…

Nem meglepő, hogy néhány órával később már égett az online tér, és pletykalapok tucatjai osztották meg a „hírt”, ám az influenszerrel együtt a közösségi médiát is kritizálni kezdték, mondván: mi lesz így a felnövekvő generációval. A srác nyilvánosan bocsánatot kért, a videót törölte az Insta oldaláról, az élet pedig visszatért a normális kerékvágásba… Már amennyire beszélhetünk normákról, ha a közösségi médiáról van szó.

Kajdi Csaba
Kajdi Csaba “Cyla” a magyar nyelvű instagram influenszere, izraeli látogatása során.

Vajon meddig mehet el a médiaszabályok újraírásában egy social media sztár? A rádió hallgatórétege már egészen specifikus, a televízió is haldoklik. A műsorok a webre költöznek, a nagy produkciók nézettsége mélyen a kilencvenes évekbeli adatok alatt, a reklámcégek az influenszerek kegyeit keresik.

Kinek van igaza? A szülőnek, aki nem akarja, hogy a tizenéves gyermek másfél órás sminkvideókból, új ruhákat kicsomagolós „dokumentumfilmekből” tanuljanak, vagy inkább az influenszereknek és Insta-felhasználóknak, akik szerint a közösségi média választási lehetőséget ad: a kupakleverős videók helyett akadhat ismeretterjesztő, inspiráló influenszerekre is, aki akar.

Jómagam öt éve vagyok az Instagramon. Sosem érdekeltek az aktuális trendek – az igazán híres influenszereket a bulvárból ismerem, a weben pedig nem másokat követek, inkább vizuális naplóba öntöm az életemet, színházi szerepeimtől az utazásaimig.

Ugyanakkor ha nem volna Instagram, lehetetlen volna elképzelni, hogy követők százai nézzék, mit ebédelek. Hogy itt álljanak velem szemben, időnként valaki megjegyezze: „Hmmm, ez finomnak néz ki”, vagy csak bekiabáljon: „Imádlak!” Talán mert a valódi világban nem szerez senki támogatókat azzal, hogy szélesre tárja az ajtaját, legfeljebb bolondnak nézik. Az Insta viszont más – minden rezdülésünk megmozgat valaki mást, megnevettet, elgondolkodtat.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kristóf Joseph Steiner (@whitecityboy) on

Amikor hetekkel ezelőtt megosztottam egy képet, amint a férjemmel meztelenül heverünk a tengerparton, hiába mutatott ugyanannyit a fotó, mint egy átlagos fürdőnadrágos kép a strandról, sokan nekem estek: figyeleméhes vagyok. Pedig csak azt akartam éreztetni: szabad vagyok és boldog. Olyan sokan kutatjuk a boldogság forrását on- és offline, miért ne mutathatnám meg: semmi más nem választ el tőle, mint a saját döntésünk.

Te döntöd el, kit követsz – ahogy azt is, mit kommentelsz, mit osztasz meg. Ahogyan a gyorskaja nem teszi rosszabbá az étkezést, ahogyan a rossz minőségű bor nem degradálja a borászat iránti szenvedélyt, egy oktalan influenszer sem ok arra, hogy örökre leírjuk a social media relevanciáját.

Édes négyes – 4 izraeli infuenszer, akikkel tele van a… sajtó

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ANNA ZAK (@annazak12) on

  • @annazak12 – Anna több mint egymillió követőjének tátog a kedvenc számaira, ezzel még Bar Refaelit is megelőzte a legértékesebb Insta-celebek listáján.
  • @AvitalCohen fitesszmodell. A lányokat egészséges életmódra inspirálja, de – egyesek szerint – irreális testképet népszerűsít és az önsanyargatást dicsőíti.
  • @TaliaSutra – Izrael legmenőbb jógalánya (közel félmillió követő) bizonyítja: az influenszerkedés fittségre és kiegyensúlyozottságra is ösztönözhet.
  • @BarakShamir – modellként vált híressé, mostanra gyönyörű barátnőjével álompárként ünneplik őket, és persze minden tini olyan kapcsolatot (és frizurát) akar, mint az övé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.