A globális felmelegedés növeli a szélütés kockázatát izraeli kutatók szerint

Szélütés akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik - grafika: U.S. Air Force
Szélütés akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik - grafika: U.S. Air Force

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát az 50 évesek és az annál idősebbek körében.

Stroke (szélütés) akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik, ami az ott lévő sejtek pusztulását idézi elő. A szívbetegségek után a második leggyakoribb halálok.

A Stroke Világszervezet adatai szerint évente mintegy 15 millió embert ér a betegség, és 5,8 millió halálát okozza.

A Haifai Egyetem kutatói az izraeli egészségügyi tárca stroke adatbázisát használták tanulmányukhoz, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a magas hőmérséklet és a stroke kockázata között nyáron.

Kimutatták, hogy a hőmérséklet egyetlen Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy valakit hat napon belül szélütés érjen. Erősebb összefüggést találtak a hőmérsékletnövekedés és a jóval gyakoribb vértelen (ischemiás) stroke között – amikor vérrög zárja el az agy egyik erét –, mint a vérzéses stroke esetében – amikor az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul.

Azt is kimutatták, hogy kisebb a valószínűsége a stroke-nak, ha minél nagyobb a különbség 24 órán belül a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között.

A tanulmány szerint jelentős az összefüggés a hőmérséklet és a betegség között mind a férfiak, mind a nők, valamint az 50 évesek és az idősebbek körében, ha a stroke kialakulása előtti hat napon át magas a hőmérséklet.

A kutatók az eredmények nyomán azt tanácsolják a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy légkondicionált környezetben tartózkodjanak a nagyon meleg napokon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.