Koronavírus – 164 fertőzött; Netanjahu munkahelyek bezárását tervezi; Orbán: Izrael is tiltólistán – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. Cikkünk folyamatosan frissül…

21:44 Benjamin Netanjahu miniszterelnök új iránymutatások sorát jelentette be a gazdaság számára, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az új iránymutatások között: tíznél több ember gyülekezésének betiltása és a szórakozóhelyek bezárása. A bölcsődék, óvodák és gyógypedagógiai oktatási intézmények szintén bezárnak. A magánvállalkozások nyitva maradhatnak, de arra kérik őket, hogy csökkentett létszámmal működjenek.

Netanjahu nyilatkozatában bejelentette, hogy a gyógyszertárak, bankok és benzinkutak továbbra is rendesen működnek, ám “a szabadidő-kultúrával kapcsolatos minden intézmény bezár.” A miniszterelnök azt is mondta: “Biztosítani fogjuk a nélkülözhetetlen szolgáltatások nyújtását az egész gazdaság számára. Rengeteg élelmiszer van felhalmozva a raktárakban, és az utánpótlás is folyamatos a tengeren és a levegőben is. Nincs hiány és nem is lesz hiány. A szupermarketek és a gyógyszertárak továbbra is nyitva tartanak, és lesz élelmiszer.”

20:46 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az izraeli korona-fertőzöttek száma 193-ra nőtt.

18:55 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az izraeli korona-fertőzöttek száma 178-ra nőtt. A minisztérium adatai szerint két beteg állapota súlyos, 11 betegé közepes, a többi 165-é pedig enyhe.

18:28 Naftali Bennett védelmi miniszter utasította a biztonsági szolgálatokat, hogy készüljenek fel a vészhelyzetre. Bennett felhatalmazza Udi Adam tartalékos ezredest közös karanténlétesítmények üzemeltetésére is, a Polgárvédelmi Parancsnoksággal és az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve. “Izrael sürgősségi készletei tele vannak, és többféle forgatókönyvre is készen áll” – mondta a miniszter.

16:17 Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója ma kijelentette, hogy a szupermarketek zárlat esetén is nyitva maradnak, és semmi ok sincs megrohamozni őket. “Izrael polgárai, a boltok nyitva maradnak – pont. Nincs értelme megrohamozni őket. A rendszer minden lehetséges eshetőségre felkészült.”

Shir Cohen miniszterelnöki szóvivő világossá tette, hogy az élelmiszer-ipari üzemek továbbra is rendesen működni fognak. “Az izraeli élelmiszer-ipari gyárak továbbra is szokásos módon működnek és működni fognak” – mondta. “Ezek nagy élelmiszer-tartalékot hoznak létre, és az utánpótlás is biztosított, ezért nincs szükség az élelmiszerek felhalmozására. Továbbra is lehetőség lesz az élelmiszerekhez és gyógyszerekhez való hozzájutáshoz” – tette hozzá.

14:06 Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a harci egységekben szolgálatot teljesítő személyeket arra utasították, hogy holnap térjenek vissza a bázisokra egy hónapos folyamatos tartózkodás céljából.

12:50 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az izraeli koronavírussal fertőzöttek száma 164-re nőtt.

11:24 A ramallahi Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy még három koronavírus beteget diagnosztizáltak Betlehemben. Ezzel Ciszjordániában a fertőzött személyek száma 38-ra emelkedett. Közülük 37 Betlehemből, egy másik pedig Tul Karemből való.

10:15 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött izraeliek száma 154-re nőtt. A betegek közül három súlyos, hét pedig közepes állapotban van. A minisztérium nyilatkozata szerint 38 560 ember van jelenleg karanténban az országban, akik közül 181 ma lépett elszigeteltségbe. Azt is közölték, hogy eddig négy ember távozhatott gyógyultan a kórházból.

23:44 Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök bejelentette, hogy Izraelre vonatkozó beutazási tilalmat is bevezetnek, mivel több új magyarországi beteg innen utazott oda. Külföldiek Izraelből nem utazhatnak Magyarországra, az Izraelből hazautazó magyar állampolgároknak pedig vállalniuk kell a kéthetes vesztegzárat.

19:42 A kormány további lépéseket tesz a koronavírus terjedésének megakadályozására. A mai ülésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök fontolóra vette azon munkahelyek széles körű bezárásának lehetőségét, amelyeket nem tartoznak az alapvető szolgáltatások közé. Az ügyről hamarosan döntés várható, lehet, hogy már ma, a miniszterelnöki hivatalban tartandó találkozó után.

Egészségügyi vészhelyzet bejelentése esetén csak az alapvető sürgősségi intézmények működnek, például víz, villany, üzemanyag, gáz, sürgősségi orvoslás (kórházak, geriatrikus kórházak, dialízisközpontok, ápolási otthonok és támogató szolgáltatások), közösségi orvoslás (egészségügyi klinikák és támogató szolgáltatások), megélhetési élelmezés, jóléti intézmények és egzisztenciális támogató szolgáltatások, szállítási szolgáltatások, kikötők, helyi hatóságok, kormányhivatalok, katonai támogató intézmények és egyebek biztosítása. A többi munkavállaló várhatóan otthonról fog dolgozni.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.