Koronavírus – 143 izraeli fertőzött; bezártak az iskolák – percről-percre

Koronavírus-teszt - fotó: Izraelinfo
Koronavírus-teszt - fotó: Izraelinfo

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

Grafika: Izraelinfo

23:44 Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök bejelentette, hogy Izraelre vonatkozó beutazási tilalmat is bevezetnek, mivel több új magyarországi beteg innen érkezett oda. Külföldiek Izraelből nem utazhatnak Magyarországra, a hazatérő magyarokra pedig kéthetes karantén vár.

19:42 A kormány további lépéseket tesz a koronavírus terjedésének megakadályozására. A mai ülésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök fontolóra vette azon munkahelyek széles körű bezárásának lehetőségét, amelyeket nem tartoznak az alapvető szolgáltatások közé. Az ügyről hamarosan döntés várható, lehet, hogy már holnap, a miniszterelnöki hivatalban tartandó találkozó után.

Egészségügyi vészhelyzet bejelentése esetén csak az alapvető sürgősségi intézmények működnek, például víz, villany, üzemanyag, gáz, sürgősségi orvoslás (kórházak, geriatrikus kórházak, dialízisközpontok, ápolási otthonok és támogató szolgáltatások), közösségi orvoslás (egészségügyi klinikák és támogató szolgáltatások), megélhetési élelmezés, jóléti intézmények és egzisztenciális támogató szolgáltatások, szállítási szolgáltatások, kikötők, helyi hatóságok, kormányhivatalok, katonai támogató intézmények és egyebek biztosítása. A többi munkavállaló várhatóan otthonról fog dolgozni.

19:29 Izrael először vizsgálati készleteket szállított a koronavírus azonosítására a Gázai övezetbe. A megszállt területek kormányzati tevékenységeinek koordinációs egysége (IDF) Naftali Bennett honvédelmi miniszter irányítása alatt mintegy 200 készletet szállított a Gázai övezetbe az Erez-átkelőn keresztül.

18:45 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy Izraelben a diagnosztizált koronás betegek száma 143-ra emelkedett, ebből három súlyos állapotban volt, nyolc közepesen, a többi pedig enyhe állapotban. Három beteg gyógyultat engedtek haza a kórházból.

14:33 Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök ma reggel megbeszéléseket folytatott a koronavírussal kapcsolatban, amelyen Yaakov Litzman egészségügyi miniszter, Yariv Levin turisztikai miniszter, Eli Cohen gazdasági miniszter és más magas rangú tisztviselők vettek részt a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban. A megbeszélések befejezésekor Netanjahu bejelentette, hogy vasárnap videobeszélgetéssel kerül sor a kormányzati ülésre.

14:13 Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ma bejelentette, hogy a szárazföldi erők parancsnoka úgy döntött, hogy a koronavírus terjedése miatt a Peszach ünnep végéig felfüggeszti a tartalékosok gyakorlatozását.

13:31 A rendőrség 200 rendezvénytermet, kocsmát, klubot és éttermet látogatott meg, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem gyűlt össze száz fősnél nagyobb tömeg. Az irányelveket megsértő tizennégy vállalkozást megbüntették, és egyes esetekben a rendőrség szétoszlatta a jelenlévőket.

13:22 Ugyanazon család négy, 6-18 éves gyermekét diagnosztizálták koronavírussal, miután kapcsolatba kerültek egy ellenőrzött beteggel. Az ország központjából való család tagjainak járványügyi vizsgálata folyamatban van.

11:34 Javult a kelet-jeruzsálemi buszvezető állapota, akit súlyos állapotban kezeltek koronavírussal a Poria kórházban, és jelenleg közepesen súlyosként van meghatározva. Dr. Hagar Mizrahi, a Poria Kórház igazgatónője szerint a sofőr állapota az elmúlt éjszaka folyamán sokat javult, aki már képes egyedül lélegezni.

11:30 A koronavírus terjedése miatt visszavonták a jövő hónapban esedékes egyetemi és főiskolai felvételi (pszichometri) vizsgákat . Összesen 31 500 személy regisztrált a felvételikre tavaszi dátumra.

11:27 Az Egészségügyi Minisztérium ma reggel elrendelte, hogy a hónap végéig le kell állítani minden labdarúgó- és kosárlabda-bajnokságot Izraelben.

07:58 Az Egészségügyi Minisztérium ma reggel bejelentette, hogy a koronavírus-betegek száma 126-ra nőtt, közülük kettő állapota súlyos, öt közepes és 119 enyhe. Az összes beteg közül száz került kórházba, 19 beteg otthon van, négy pedig úton van a kórházba. Eddig három beteg gyógyult meg és távozott a kórházból.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy 2479 egészségügyi dolgozó van jelenleg karanténban, köztük 949 orvos, 635 ápoló, 127 segéd, 81 laboratórium, 64 logisztika, 40 karbantartó, 83 gyógyszerész, 14 dietetikus, 31 szociális munkás, 108 fizikoterápia és foglalkozási terápia, 171 mentős és 176 egyéb alkalmazott.

23:20 Számos önkormányzat bejelentette, hogy pénteken nem nyitják meg a hatáskörükbe tartozó óvodákat, annak ellenére, hogy Netanjahu miniszterelnök csak az iskolák és az egyetemek bezárását rendelte el. Többek között az alábbi önkormányzatokról van szó: Tel Aviv-Jaffa, Rison Lezion, Rehovot, Askelon, Or Jehuda, valamint Szdot Dan, Beer Tuvia és Meitar helyi tanácsok.

22:22 Arie Deri belügyminiszter utasította a Népesség- és Migrációs Hatóságot, hogy – többek között az Izraelben tartózkodó külföldi munkavállalókra támaszkodva – találjon megoldást a geriátriai betegek számára, akik a koronavírus miatt nem hívhatnak munkavállalókat külföldről.

21:22 A koronavírus terjedése miatt úgy döntöttek, hogy a Kneszet hétfőn esedékes felesketését három, egyenként 40 fős fordulóban tartják. Ezenkívül a szertartáson részt vevők számát csökkenteni fogják, nem hívnak meg családtagokat – a három új Kneszet-tag kivételével –, valamint a diplomáciai személyzetet és a nagyközönséget.

Csökkenteni fogják a parlamenti tanácsadók, miniszteri tanácsadók és a kíséretek belépését, valamint visszavonják az összes korábbi parlamenti képviselő meghívását, akiket hagyományosan meghívnak az ünnepségre. Törlik a kneszet-tagok ünnepi fogadását, valamint a hagyományosan több száz embert magában foglaló pohárköszöntőt.

A Kneszet folyamatos működésével kapcsolatban úgy határoztak, hogy megszüntetik az épületben tartott összes látogatást, ideértve az iskolák, a turisták és a szervezett csoportok látogatását.

20:15 Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma bejelentette az iskolai és egyetemi oktatás felfüggesztését a koronavírus elterjedése miatt. A lépés nem foglalja magában a bölcsődéket, az óvodákat és a gyógypedagógiai oktatást. Elmondása szerint az első három évfolyamra speciális megoldásokat és táborokat készítenek elő. “Úgy gondoljuk, hogy a tömegközlekedéssel és a börtönökkel is foglalkoznunk kell” – mondta. Netanjahu a politika félretevésével korlátozott időre felállított vészhelyzeti kormány létrehozását javasolta.

Beszédének kezdetén Netanjahu azt mondta: “Olyan globális és nemzeti esemény közepén állunk, amelyet az ország fennállása során nem tapasztaltunk. Legfőbb célunk az, hogy a lehető legnagyobb mértékben lassítsuk a fertőzés mértékét. A halálozás nálunk is magas arányokat érhet el, ezért óhatatlanul mindent meg kell tennünk, hogy ez ne következzen be.”

Szerinted a koronavírus Izraelben...

  • ...hamarosan országos járvány lesz, és leáll az élet (45%, 223 Votes)
  • ...csak hisztéria, és holnapra vége (43%, 215 Votes)
  • ...akármi is lesz, holnap alaposan bevásárolok (12%, 58 Votes)

Összes szavazó: 496

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.