Koronavírus – 100 izraeli fertőzött; betiltották a 100 főnél nagyobb zárt téri rendezvényeket – percről-percre

Nyomon követjük és itt közöljük a koronavírussal kapcsolatos fontosabb izraeli fejleményeket. A cikk folyamatosan frissül…

23:20 Számos önkormányzat bejelentette, hogy holnap (pénteken) nem nyitják meg a hatáskörükbe tartozó óvodákat, annak ellenére, hogy Netanjahu miniszterelnök csak az iskolák és az egyetemek bezárását rendelte el. Többek között az alábbi önkormányzatokról van szó: Tel Aviv-Jaffa, Rison Lezion, Rehovot, Askelon, Or Jehuda, valamint Szdot Dan, Beer Tuvia és Meitar tanácsok.

22:22 Arie Deri belügyminiszter utasította a Népesség- és Migrációs Hatóságot, hogy – többek között az Izraelben tartózkodó külföldi munkavállalókra támaszkodva – találjon megoldást a geriátriai betegek számára, akik a koronavírus miatt nem hívhatnak munkavállalókat külföldről.

21:22 A koronavírus terjedése miatt úgy döntöttek, hogy a hétfőn esedékes Kneszet felesketését három, egyenként 40-fős fordulóban tartják. Ezenkívül a szertartáson részt vevők számát csökkenteni fogják, nem hívnak meg családtagokat – a három új Kneszet-tag kivételével –, valamint a diplomáciai személyzetet és a nagyközönséget.

Csökkenteni fogják a parlamenti tanácsadók, miniszteri tanácsadók és a kíséretek belépését, valamint visszavonják az összes korábbi parlamenti képviselő meghívását, akiket hagyományosan meghívnak az ünnepségre. Törlik a kneszet-tagok ünnepi fogadását, valamint a hagyományosan több száz embert magába foglaló pohárköszöntőt.

A Kneszet folyamatos működésével kapcsolatban úgy határoztak, hogy megszüntetik az épületben tartott összes látogatást, ideértve az iskolák, a turisták és a szervezett csoportok látogatását.

20:15 Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma bejelentette az iskolai és egyetemi oktatás felfüggesztését a koronavírus elterjedése miatt. A lépés nem foglalja magában a bölcsődéket, az óvodákat és a gyógypedagógiai oktatást. Elmondása szerint az első három évfolyamra speciális megoldásokat és táborokat készítenek elő. “Úgy gondoljuk, hogy a tömegközlekedéssel és a börtönökkel is foglalkoznunk kell” – mondta. Netanjahu a politika félretevésével korlátozott időre felállított vészhelyzeti kormány létrehozását javasolta.

Beszédének kezdetén Netanjahu azt mondta: “Olyan globális és nemzeti esemény közepén állunk, amelyet az ország fennállása során nem tapasztaltunk. Legfőbb célunk az, hogy a lehető legnagyobb mértékben lassítsuk a fertőzés mértékét. A halálozás nálunk is magas arányokat érhet el, ezért óhatatlanul mindent meg kell tennünk, hogy ez ne következzen be.”

18:56 Yitzhak Yoseph, Izrael főrabbija ma délután bejelentette, hogy kerülni kell a Nyugat-fal látogatását és a tömeges imákat. A főrabbi arra szólított, hogy mindenki imádkozzon otthonához közel, és hozzátette: “A nagy zsinagógák szintén nem fognak imákat tartani nagyközönséggel, hanem az imádságokat oly módon kell megosztani, hogy azok megfeleljenek az egészségügyi minisztérium követelményeinek.” Azt is kijelentette, hogy az esküvőket nem szabad elhalasztani, viszont a résztvevők számát korlátozni kell a minisztérium iránymutatásai szerint, amelyek tiltják a 100 főnél nagyobb összejöveteleket.

18:33 Egészségügyi Minisztérium: A fertőzött személyek száma 109-re nőtt, beleértve egy hat hónapos csecsemőt is

17:44 Koronavírus osztályok, műtétek elhalasztása és magánkórházakban való kórházi ápolás – ez csak néhány lépés, amelyet az Egészségügyi Minisztérium a koronabetegek tömeges kórházi ápolására irányuló eljárás részeként tervez, mely a betegek száma szerinti súlyosságra osztva 500, 1000, 1250, 2000 és több mint 2500 beteget jelent.

17:35 A beer-sevai Ben Gurion Egyetem ma délután bejelentette, hogy hétfőtől csakis távoktatással folynak a tanulmányok. A tanulmányokat holnap és vasárnap szünetelnek, de a klinikai vizsgálatokat a szokásos módon folytatják. A campusok nyitva maradnak, beleértve a könyvtárakat is, és az első félév vizsgáit a tervek szerint megtartják .

16:21 Az Oktatási Minisztérium közölte, hogy ma 2348 tanuló és 211 tanár vonult házi karanténba a koronavírus terjedése miatt.

16:17 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött emberek száma Izraelben 104-re nőtt.

16:15 A Nemzetbiztonsági Tanács jelenleg azt fontolgatja, hogy beszünteti az iskolák működését a peszachi szünet végéig. Az Egészségügyi Minisztérium szerint jelenleg erre még nincs szükség.

15:30 A Munkaügyi és Szociális Minisztérium ma kiterjesztette az iránymutatásait a felügyelete alá tartozó intézményekkel kapcsolatban a koronavírus elterjedésének megakadályozása érdekében. Az új irányelvek szerint vendégek nem léphetnek be az 50 éven felüli fogyatékkal élők intézményeibe és az idősek otthonába. Ezenkívül a minisztérium befagyasztotta a külföldi önkéntesek befogadását a jóléti intézményekbe, és utasította a minisztérium felügyelete alatt álló összes intézményt elszigetelő komplexumok létesítésére.

15:21 A Kneszet új törvényt fog előterjeszteni a koronavírus kezelésére. A Munkaügyi és Szociális Jóléti Minisztérium által ma kiosztott törvényjavaslat szerint alapvető fontosságú munkavállalókat toborozhatnak létesítményekbe az egészségügyi miniszter kijelentése alapján, amely szerint “fertőző és veszélyes betegség megléte miatt”. A toborzás megköveteli a munkavállalóktól, hogy megjelenjenek a gyárakban még akkor is, ha a gazdaság többi munkavállalóját otthonmaradásra utasították, és akkor is, ha a járvány terjedésének aggodalma miatt otthon szeretnének maradni – “a bejelentett vészhelyzetre való tekintettel…”

14:26 Tel-Aviv és Raanana önkormányzatai könnyítést jelentettek be a kis- és középvállalatok tulajdonosai számára. Tel-Avivban azon üzlettulajdonosok, akiknek éves ingatlanadója nem éri el a 100 000 sékelt, május 1-ig halaszthatják a március és április havi kifizetést. Raanana hasonló késleltetést fog ajánlani azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a kéthavi ingatlanadója kevesebb, mint 5000 sékel.

14:05 Haim Ramon a jom kippuri háborús vészhelyzethez hasonlítja a jelenlegi helyzetet, amelyben szerinte az aktuálpolitika azonnali, teljes befagyasztására van szükség:

https://izraelinfo.com/2020/03/12/haborus-kabinetet-javasol-haim-ramon/

13:51 A Héber Egyetem bejelentette, hogy a második félév kurzusaira nem az egyetemen kerül sor, hanem otthoni távoktatás útján. A szükséges előkészületek miatt a félév megnyitását a jövő hétről a március 22-i vasárnapra halasztják. Az egyetemen megközelítőleg 24 000 hallgató tanul, és körülbelül 5000 akadémiai és adminisztratív alkalmazottat foglalkoztat.

Az egyetem folytatja kutatási tevékenységeit, és a campusok nyitva állnak, beleértve a könyvtárakat és az adminisztratív egységeket. Emellett az első félév vizsgáit a jövő héten az tervek szerint megtartják.

13:26 A Sheba Kórház sürgősségi osztályán dolgozó és március 2-án Franciaországból visszatérő orvosnál koronavírust diagnosztizáltak. A visszatérése után egy műszakban dolgozott, mielőtt a Franciaországból visszatérőkre vonatkozó elszigetelési irányelvek életbe léptek volna. A kórház elszigetelt komplexumában helyezték el, állapota enyhe. A vele szolgálatban lévő dolgozókat otthoni karanténba küldték, csakúgy, mint mindenkit, aki kapcsolatba került vele.

13:14 A názáreti önkormányzat bejelentette, hogy a városi baptista iskola hallgatói és személyzete magánszülöttben lesznek, miután kiderült, hogy a kedden odalátogató amerikai küldöttség egyik tagját koronavírussal diagnosztizálták. Az intézményben 983 diák tanul és tucatnyi alkalmazottat foglalkoztat.

12:17 A Siba kórházban külön “családi” szárnyat hoznak létre az olyan betegek számára, akik nem egyedül, hanem családtagjaikkal vonulnak az elkülönített fertőzött-részlegbe. Az első beteg egy 9 éves kisfiú, akit csütörtökön egészséges édesanyjával vitt a mentő a kórházba. Teljes cikk itt.

11:25 A Tanárok Szakszervezete felszólítja Netanjahu miniszterelnököt az oktatási intézmények bezárására.

08:04 A középiskolákban beszüntetik a Gadna (katonai előkészítő tábor) minden tevékenységét a koronavírus miatt. A döntést a hadsereggel együttműködve hozták meg, és – egyelőre – március 26-ig lesz érvényben az egész országban.

02:10 Modiin önkormányzata bejelentette, hogy a város egyik középiskolájának tanáránál koronavírust diagnosztizáltak, ezért 94 diáknak és 80 alkalmazottnak, akik érintkezésbe léptek vele otthoni karanténba kell vonulnia. Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy a középiskola purimi szabadságát meghosszabbítják március 15-ig, vasárnapig.

00:25 Az Izraeli Vasúttársaság bejelentette, hogy ma (csütörtök) reggel megszünteti néhány járatát, mivel a vasúti ellenőrök 10%-a otthoni karanténban tartózkodik. A törlendő vonatjáratok a következők:

  • Észak-Beer Seva (Egyetem állomás) és Dimona között
  • Beit Shemesh-től Jeruzsálem Malcha-ig
  • Lod-tól Rison Lezion-ig (Harisonim)

21:20 Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött izraeliek száma 97-re emelkedett.

19:37 Mose Bar Sziman Tov, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója közölte, hogy a hatóságok jelenleg nem zárják be az iskolákat és a tömegközlekedés is a megszokott módon üzemel. A minisztérium vezetője felszólította a munkáltatókat, hogy tegyék lehetővé a munkavállalók otthonról való munkavégzését.

Mose Bar Sziman Tov hangsúlyozta, hogy Izraelben mindenki, akinek láza van, köhög és légzési nehézségekkel szenved, vonuljon karanténba, majd két nappal a tünetek eltűnése után elhagyhatja azt. “Ez nem azt jelenti, hogy van korona-fertőzött vagy, ez egy megelőző lépés” – tette hozzá.- Hirdetés –

19:20 Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök bejelentette, hogy fontolgatja az egyetemi tanév megnyitásának elhalasztását. A kormányfő közölte, hogy a koronavírus terjedése elleni küzdelem részeként 100 főre korlátozza a zárt terekben tartandó összejövetelek megrendezését, bár szerinte lesznek kivételek. Azt kérte, hogy ha a konferenciák, rendezvények nem szükségesek, ne tartsák meg őket, és ne vegyünk rajtuk részt.

Netanjahu arra szólított, hogy kerüljük az ölelkezést, a kézfogást, a puszilkodást, mossunk kezet, köhögjünk zsebkendőbe, viszont nincs szükség maszk viselésére. Netanjahu szerint a fiatalokat nem fenyegeti a vírus, ám az idősebbeket annál inkább, ezért meg kell akadályozni a vírus terjedését.

Szerinted a koronavírus Izraelben...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Előző napi fejlemények az izraeli koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.