Ki mehet ki? Hány utas lehet az autóban? A vészhelyzeti előírások útmutatója

Az Egészségügyi Minisztérium koronavírus megfékezésére sürgősségi rendeleteket hozott a mozgás korlátozására vonatkozóan. “Mostantól ez nem kérés, vagy javaslat, hanem kötelező érvényű szabály, amelyet be kell tartani” – mondta Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök csütörtök este, a szigorítások bejelentésekor. A kabinet által egyhangúlag jóváhagyott dokumentum nem határozza meg, hogy mi lesz a jogsértőkkel szembeni büntetés.

Otthon elhagyása

Ezen túl csak az alábbi esetekben hagyhatjuk el a lakóhelyünket:

1) munkába menet és onnan hazajövet;

2) élelmiszerek, gyógyszerek és alapvető termékek beszerzése és alapvető szolgáltatások igénybevétele

3) orvosi ellátás igénybevétele;

4) véradás;

5) tüntetés;

6) nem szervezett sporttevékenység legfeljebb 5 fő számára;

7) a lakóhely csak egyedül, vagy ugyanabban a háztartásban élőkkel együtt hagyható el, a lakóhely közeli rövid sétára;

8) az alábbi vallási szertartásokon megengedett a részvétel: esküvő, temetés, imádkozás;

9) az életkora, egészségügyi problémája, egyéb nehézsége vagy korlátozottsága miatt segítségre szoruló személy megsegítésére;

10) olyan létfontosságú igény kielégítése, amelyet az 1-9. pontok nem határoznak meg

Nyilvános helyen való viselkedés

Nyilvános helyen legalább 2 méter távolságot kell tartani az emberek között, amennyire csak lehetséges, kivéve az ugyanazon a helyen élőket.

Magánjárművel történő utazáskor legfeljebb 2 utas tartózkodhat ugyanabban a járműben, kivéve az egy háztartásban élőket. Ez a korlátozás nem érvényes a létfontosságú munkahelyekre utazásra és az onnan való hazatérésre.

Házhoz szállítás

A lakóhelyre szállító kézbesítő szolgáltatásoknak a szállítmányt a lakóhely közelében, azon kívül kell elhelyezniük.

A szabályzat egyetlen rendelkezése sem befolyásolja az áruk szállítását és kézbesítését.

Kereskedelmi és szabadidős tevékenységek korlátozása

Senki sem működtethet üzletet vagy vállalkozást az alábbiak szerint:

Plázák, valamint legalább 10 üzlettel, vagy 3000 négyzetmétert meghaladó területtel rendelkező bevásárló komplexumok minden üzlete, kivéve az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat vagy olyan üzleteket, amelyek elsősorban higiéniai termékek értékesítésével foglalkoznak.

Diszkó, bár, kocsma, rendezvényterem, fitneszközpont, úszómedence, vízipark, állatkert, szafari, fürdőház, mozi, színház, könyvtár, múzeum és más kulturális intézmények, vidámpark, az emberi test nem gyógyászati kezelésére szakosodott vállalat, intézmény, bemutatókat és vásárokat tartó hely, nyilvános hajó, sikló, természetvédelmi terület, nemzeti park, örökség-hely, bármely turisztikai attrakció.

A nyitva tartásra vonatkozó tilalom megszegőinek hat hónap börtönbüntetés vagy pénzbírság jár.

A rendeletek 2020. április 20-ig lesznek érvényben.


A Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy tovább csökkenti a járatok számát, ennek értelmében hétfőtől kezdve a helyi járatok országszerte óránként csak kétszer járnak, míg az autóbusz-társaságok dönthetnek arról, hogy a távolsági vonalak óránként kétszer vagy háromszor üzemelnek-e.

Szerda estétől Izrael teljes tömegközlekedése este 8 órakor másnap reggelig leáll. Ezen kívül hétvégén, azaz csütörtök este 8 órától vasárnap reggelig egyáltalán nem lesz tömegközlekedés.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.