Pészachi karantén-csokitorta

Csokitorta - fotó: Lévai Eszter
Csokitorta - fotó: Lévai Eszter

Amikor egyszerre van pészach és zord karantén, akkor az ember lánya a konyhába szorul, pedig szíve szerint ugye naphosszat csak fogyókúrázna és futkározna a kellemesen langyos tavaszi réteken.

És ha már a konyhában van, akkor undok kamaszgyermekének is kedveskedni próbál – természetesen csokitortával. És ráadásul kóserrel, nehogy még azt mondják kamasz osztálytársai, lesajnálva szegény gyermeket (amúgy nem kell félteni), hogy nálatok nem kóser a pészach? Rejtelmes mosollyal majd azt feleli, “természetesen nem volt liszt a csokitortában…” Bizony, mert mandulaliszttel készül ez az isteni, akarom mondani pészachi csokitorta!

Szerencsére ilyenkor tele vannak a boltok mandula-, macesz-, kukorica-, és egyéb lisztpótlók garmadájával, így bölcs előrelátással vettem két csomag mandulalisztet az ünnep előtti vásárlási őrületben, mikor tojásra vadásztam városszerte. Keserű-, akarom mondani étcsoki mindig van itthon, mert a sütikhez az kell, és mert azt a gyermekek nem falják fel nyersanyag korában, mint mondjuk a tejcsokit, bármelyik fiókba is rejtegetem a konyhában.

Sütőpor van minden normális háztartásban, még nálunk is, vajat is kaptam kivételesen, úgyhogy minden együtt a pészachi u̶n̶a̶l̶o̶m̶ű̶z̶é̶s̶h̶e̶z̶,̶ ̶h̶í̶z̶ó̶k̶ú̶r̶á̶h̶o̶z̶,̶ ̶tortakészítéshez.

Először is melegítsük be a sütőt 180 fokra. Aztán vajazzuk ki harcra készre a tortaformát, és tegyük félre. Ekkor kapjunk elő egy üvegtálat, mert nyilván utálunk mosogatni, és így minimumra tudjuk redukálni ezt a nyilván még Egyiptomból származó csapást, mindannyiunk legfőbb rémét.

Az üvegtálba kockázzunk bele két tábla keserű csokit és 215 g vajat, majd toljuk be az egészet a mikróba. Olyan húsz másodpercenként kicsit masszírozzunk rajta. Mikrótól függően 1-2 perc alatt szépen elolvad, vagyis nyálkás trutty lesz az egész. Már most is finom, de továbblépünk, mert ugye tortát akarunk. Ekkor elkergetjük a hirtelen előbukkant gyereket, aki segíteni persze nem hajlandó, de belenyalna.

A sütőbe kerülés izgalmas pillanatai

Tegyünk bele 165 g cukrot (mondtam már, hogy csak holnap és/vagy a torta elfogyása után kezdjük a fogyókúrát?). Aztán 3 egész tojást is keverjünk bele, 17 g kakaóport, és egy fél zacsi sütőport. Mikor összeállt, jöhet bele a két tízdekás mandulaliszt. Ha kész, berakjuk az egészet a tortaformába, azt meg bele a sütőbe. Maximum tíz percig tart az egész, az is csak azért, mert a munkafolyamatot megszakítva többször meg kell ígérni a gyermeknek, hogy mindenről lenyalhatja a cuccot, csak az övé lesz, és senki másé, de csak ha most nem szedi ki a kezemből a fakanalat.

Aztán be a sütőbe, és kicsit várni kell, olyan 40 percig is sül, így van ez a csokis dolgokkal. Míg sül, már meg is írtam az egészet, és még mindig kell neki vagy húsz perc a villapróba alapján. Porcukorral meghintve, ízlés szerint fagyival, eperrel is tálalhatjuk.

Beteavon!

A késztermék

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.