A nappali, avagy “A szépekkel az óvárosban”

Normálisan asztalhoz lehet ülni dolgozni, tanulni, tervezgetni vagy írni - fotó: a Haszalon Facebook oldala

Mióta kitalálták a Whatsapp csoportokat, azóta szenvedek a sok felesleges üzenettől, (és ilyenkor örülök, hogy a zsidóknál nem ünneplik a névnapot), a “baromi vicces” képektől (amiket néha négyszer-ötször megkapok más-más csoportban) és a most divatba jött emodzsi matricáktól…

Nagyon sok unatkozó ember van.

A múlt héten ismét “beraktak” egy csoportba: “A szépekkel az óvárosban”. Kíváncsi voltam, mi ez a csoport, hiszen egy tagja sem barátom, sem ismerősöm, még tagjai nevét sem hallottam sehol. És egyszer csak elindult.

“Van valakinek szódabikarbónája? A Mordé Hagetaot-Hapalmach sarokra kéne.”
“Van valakinek kerti sütője holnapra kölcsön?”
“Ki tud segíteni a Zoom beállításán?”
“Hol lehet maszkra nyomtatni az óvárosban?”
“Ma délután 5-kor zöldség-gyümölcs nálam akciós áron…”

Szóval csak pislogni tudtam, semmi felesleges beszólás, kép, vagy emodzsi, csak kérések és ajánlatok. A válaszokat privát üzenetben küldhették vissza, mert a csoportban csak annyit láttam, hogy “megoldódott” (מסודר).

A srác, aki elvitte a kerti sütőmet kölcsön, hozott egy tábla csokit, mire kapott tőlem egy üveg házilag eltett olíva bogyót.

Kiderült, hogy ez a kerületi whatsapp csoport (Beer-Seva óváros), majdnem mindenki fiatal – házaspárok kis gyermekekkel, egyetemi hallgatók és előadók (!), sörfőzők, kávéház tulajdonosok, másodállású tanárok: összesen 254 ember. A csoport 2014-ben alakult, már négy kis újságot is kiadtak magukról, illetve az óvárosban működő kis üzletekről. Az utolsó, negyedik kiadványt én is megkaptam digitálisan.

“Kooperatív nappali” – írják benne. Nem tudtam hová tenni a nevet, ezért utána néztem mi is ez.

Néhány diák ötlete volt – fotó: a Haszalon Facebook oldala

Eredetileg néhány diák ötlete volt, hogy kibérelnek egy olyan helységet, ahová normálisan asztalhoz lehet ülni dolgozni, tanulni, tervezgetni vagy írni. Ne felejtsük el, hogy a diákok nagy része al- vagy társbérlő, illetve olyan helyen lakik, ahol a tanulás megoldhatatlan. Vannak olyan kis cégek is, amelyek vezetői nem akarnak külön irodát bérelni, de néha szükségük van egy olyan helyre, ahol a megbeszéléseiket tarthatják.

A könyvtár a város másik végén (na jó, a közepén, de akkor is), az óvárosi kávéházak nagyon drágák, és nem nézik jó szemmel, ha valaki ott ül egy kávé mellett egy-két óránál többet.

Kibéreltek egy kis házat Beer-Seván az óvárosban, berendezték asztalokkal, székekkel, fotelekkel, könyvespolccal, és napi 10 sékel fejében az ember akár zárásig ott lehet.

Napi 10 sékel fejében az ember akár zárásig ott lehet – fotó: a Haszalon Facebook oldala

Az esti programokra és koncertekre külön jegyet kell venni, de ha valaki önkéntesen dolgozik ott egy napot, akkor kap azokra egy ingyen belepőt.

A ház konyhával felszerelt, amiben a tea és a kávé ingyenes.

A “nappali” lehetőséget és helyet ad kiselőadást tartani jóformán bármiről, van használt cikk és ruhavásár, bolhapiac, sőt rendszeresen rendeznek társasjáték-estéket is.

Legutolsó bejegyzésük a korona idején egy olyan link volt, ahol előre be kell jelentkezni oda, megjelölve, mi a szándéka a látogatásnak. A “csak szeretnék ott ülni“ is választási lehetőség volt…

“Csak szeretnék ott ülni“ – fotó: a Haszalon Facebook oldala

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.