A rendőrség letartóztatta a Haaretz egyik fotósát – Hírösszefoglaló

Tüntetők blokkolják az Ibn Gvirol utcát Tel-Avivban - fotó: Izraeli Rendőrség
Tüntetők blokkolják az Ibn Gvirol utcát Tel-Avivban - fotó: Izraeli Rendőrség

Több ezren tüntettek szombat este a tel-avivi Rabin téren a kormánynak a Ciszjordánia egyes részeinek annektálására irányuló szándéka ellen, miután a rendőrség tegnap este visszavonta azon az alapon hozott tilalmát, hogy az sérti a koronával kapcsolatban hozott rendeleteket. Képes beszámoló


A rendőrség földre teperte a “Haaretz” fotósát a tel-avivi annektáció elleni tüntetés után. A rendőrök öt tüntetőt letartóztattak és kihallgatásra vitték őket az Ibn Gvirol utca blokkolása és a velük való dulakodás miatt. A fotósnak, aki csak a munkáját végezte, eltört a drónja. Tomer Applebaum később elmondta: “Csak megpróbáltam fotózni a rendőröket, akik úgy döntöttek, hogy letartóztatnak.”


Júdea és Somron (Ciszjordánia) egyes részeinek tervezett izraeli annexiója az 1993-as oslói megállapodás végét jelentené – hangsúlyozta a Palesztin Hatóság (PH) a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnál beterjesztett, pénteken közzétett állásfoglalásában. Teljes cikk


Az izraeli Electreon Wireless start-up olyan útszakasz telepítését tervezi augusztusban, mely haladás közben tölti az elektromos autókat. Ez nem az első ilyen próbálkozás, azonban jelenleg úgy fest, ez lehet az első, ami meg is valósul. Teszt jelleggel egy két kilométeres szakasz épülhet meg elsőként. Teljes cikk


Technikai problémák miatt ismételten elhalasztották három nappal az izraeli vasútközlekedés újraindítását. A vonaton való utazásnak a következők feltételeknek kell megfelelniük:

  • Szerelvényenként csak 650 utas.
  • A utazás előtt előre meg kell tudni váltani a jegyeket, mert az állomásokon erre nem lesz lehetőség.
  • Minden utastól be kell gyűjteni személyi igazolványának/ útlevelének számát, hogy esetleges epidemiológiai vizsgálatkor visszakereshető legyen.
  • Növelni kell az ellenőrök számát az állomásokon.

A világjárvány miatt májusban mindössze 2300 külföldi érkezett Izraelbe – jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal. Összehasonlításul: tavaly, 2019 májusában 466 000 látogató járt az országban. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a múlt hónapban 8300 izraeli utazott külföldre, míg áprilisban csak 2700.


Az izraeli koronafertőzések száma csütörtök estére elérte a 17 752-öt, ami előző este óta 190 új megbetegedést jelent. 29 beteg állapota súlyos, közülük 21 van lélegeztetőn, 39 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 295 halálos áldozata van a járványnak, és 15 050 beteg gyógyult meg.


A WizzAir június 6-ától újraindítja Tel-Aviv–Kolozsvár járatát. Kolozsvárról kedden és szombaton reggel 06:15-kor indul majd a gép Tel-Aviv felé, és ugyanazokon a napokon 10:05-kor tér vissza onnan Kolozsvárra. Teljes cikk


Rafal Ziemkiewicz lengyel újságíró a most megjelent könyvében a holokausztot “mítosznak” nevezi, amelyre hivatkozva a zsidóknak kegyetleneknek kell lenniük. Ziemkiewicz azt is írja benne, hogy a fiatal izraeliek „gyilkos gépek”. Open Republik Association azzal érvelt a varsói ügyészséghez benyújtott feljelentésében, hogy a könyv a kisebbséget sértő gyűlöletbeszéd kriminalisztikus példája. Az egyesület nyilatkozata szerint az interneten közzétett részek „nem hagynak kétséget abban, hogy a könyv antiszemita nézeteket hirdet, amelyek gyűlöletet keltenek a zsidók iránt, valamint megkérdőjelezi a holokauszt történelmi tényeit”. 2018-ban Ziemkiewicznek – aki sci-fi író is – le kellett mondania egy előadást az Egyesült Királyságban, mert brit parlamenti képviselők tiltakoztak az antiszemita, iszlamofób és homofób nézetei miatt.


Izraeli harci repülőgépek Libanon felől közelítve mértek csapást katonai célpontokra az északnyugat-szíriai Hama tartományban – közölte a SANA állami hírügynökség csütörtök este. A tájékoztatás szerint csak anyagi károk keletkeztek. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.