Újraindul az izraeli vonatközlekedés – Hírösszefoglaló

izraeli vonat
Fotó: frankpeti

Jövő hétfőn, három hónap után újraindítják a vonatokat – egyelőre csak részben és megszorításokkal. Be kell jelentkezni az utazásokhoz, s százalékosaz egyes vonatokra már 48 órával korábban megkezdődik az internetes helyfoglalás. A vasút 75 százalékos kihasználtsággal működhet, vonatonként 500 utast engedhetnek csak fel. Helyfoglaláshoz: rail.co.il, utána a vonal kiválasztása, dátum és időpont megjelölése, aztán megnyomni a gombot: לחזמנת שובר כניסה לרכבת, és kitölteni a személyes adatokat. Ezek után egy sms-t kap az utas, ennek a tartalmát kell bemutatni a belépéskor. A vonaton is csak szájmaszkkal és a fizikai távolságtartással lehet közlekedni.


A koronakabinet újabb nyitásokról is döntött: a kulturális intézmények – színházak, mozik – is megnyithatnak, maximum 250 fős közönséggel, de maximum 500 fős rendezvényeket is külön engedélyezhet az egészségügyi minisztérium. Edelstein egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy ha a polgárok nem tartják be a szigorításokat, azonnal eltörlik a könnyítéseket.


A kneszet szerdán ellenszavazat nélkül megszavazta a koronavírus leküzdésére korábban hozott vészhelyzeti előírások újabb 45 napra szóló meghosszabbítását. A rendőrség felhatalmazást kapott a maszkviselés, a kétméteres távolságtartás és a vírusfertőzöttek elkülönítésének a betartatására.


Az izraeli koronafertőzések száma szerda estére elérte a 19 783-at, ami előző este óta 288 új megbetegedést jelent. 36 beteg állapota súlyos, közülük 29 van lélegeztetőn, 45 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 303 halálos áldozata van a járványnak, és 15 487 beteg gyógyult meg.


Tamano-Shata, a bevándorlásért és befogadásért felelős miniszter a kneszet bizottsági ülésén kijelentette, hogy 90 ezer új olé (bevándorló) befogadására kell felkészülni 2021-ig. Ez a szám jóval meghaladja a Szochnut adatait, Tamano szerint azonban a koronavírus miatti világválság következménye az is, hogy ilyen nagy számú, főleg fiatal zsidó fog Izraelbe vándorolni. Emellett megígérte, hogy az Etiópiában és Indiában engedélyre váró zsidó közösségek (falashmura, menashe) bevándorlását is lehetővé teszi. Tamano emiatt sürgeti a költségvetési támogatások reformját, azon belül is állami lakások építését, és a foglalkoztatási rendszer felkészítését az új bevándorlók beilleszkedésének biztosítására.


Netanjahu attól tart, hogy az Egyesült Államok elutasíthatja a ciszjordániai annektálást, ha a miniszterelnök nem tud hamarosan megállapodásra jutni Beni Ganz miniszterelnök-helyettessel. A lépést az amerikai képviselőházban nemcsak a Demokrata Párt képviselői ellenezhetik, hanem Izrael határozott támogatói, mérsékelt republikánus párti szenátorok, és az AIPAC-hoz közel álló háztagok is – olvashatjuk a Haarecben.


A Kék-Fehér párt öt minisztere átadja törvényhozói székét a pártlistán soron következő politikusoknak, hogy pártjuk az új honatyákkal érdemben vehessen részt a parlamenti bizottságok vitáiban. Teljes cikk


Az izraeli székhelyű MyHeritage Ltd. genealógiai vállalat új funkciót fejlesztett, amely homályos, alacsony felbontású vagy gyenge minőségű fényképeket éles fókuszba helyez. Az új szolgáltatás elérhető a cég honlapján, valamint az iOS és az Android számára is készítettek ingyenes mobilalkalmazást. A fotójavító növeli a régi vagy homályos fényképek felbontását, hogy az azokban megjelenő arcok élesek és jól kivehetők legyenek. A fejlesztés különösen akkor hasznos, ha történelmi fényképeken alkalmazzuk, ahol az arcok gyakran kicsik és homályosak, de ugyanolyan jól működik az új színes fényképeknél is. Teljes cikk

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.