19 éves nő a legfiatalabb koronaáldozat Izraelben – Hírösszefoglaló

A legfiatalabb áldozat Izraelben: elhunyt egy 19 éves koronában fertőzött beteg. A jeruzsálemi Hadassah Kórház szerint a fiatal nő súlyos háttérbetegségekben szenvedett. Kísérletképpen kezelték, és passzív oltást kapott a vírus ellen, de másfél hét múlva meghalt. A kezelőszemélyzet – a fertőzéstől tartva – karanténba vonult. Ezzel egy időben egy Eilatban lévő szállodát bezártak egy ott vendégeskedő beteg miatt.

Az izraeli koronafertőzések száma szombat estére elérte a 23 421-et, ami előző este óta 621 új megbetegedést jelent. 41 (-3) beteg állapota súlyos, közülük 23 (-3) van lélegeztetőn, 55 (+1) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 317 (+3) halálos áldozata van a járványnak, és 17 002 (+85) beteg gyógyult meg.

A rendőrség szerint az elmúlt nap folyamán 2752 bírságot osztottak ki maszkot nem viselő embereknek, emellett három karantént megsértőt, és két zárlat alatt lévő terület elhagyót is megbírságoltak.


Az EU várhatóan július 1-jétől nyitja meg kapuit 14–18 ország turistái számára. Az országok listájáról szóló végleges döntés előtt – ami hétfőre várható – a Le Monde francia napilap szombaton arról számolt be, hogy az unió szintén “vörös listát” készít azokról az országokról, amelyek állampolgárai nem léphetnek be, ideértve Izraelt, az Egyesült Államokat, Oroszországot, Szaúd-Arábiát és Törökországot. A New York Times szerint az államok listáját a járvány terjedésére vonatkozó tudományos kritériumok alapján állították össze, ideértve a fertőzés mértékét és a jelentések hitelességét, amelyekben az országok megbetegedéseiről szólnak.


Eddig példátlan módon, pénteken demokratikus jogaikkal élő tüntetőket tartóztattak le, akik Jeruzsálemben, a Sara Netanjahu személyzet elleni magatartása miatt hírhedtté vált miniszterelnöki rezidencia előtt a kormányzati korrupció és Benjámin Netanjahu ellen tüntettek. Éjjel szabadon engedték közülük azokat, akik aláírták, hogy 15 napig nem mennek a Balfour utcai rezidencia környékére. Teljes cikk


A bíróság tegnap esti döntésében elrendelte a rendőrségi őrizetből való azonnali elbocsátását azoknak a tüntetőknek, akiket még csütörtök este tartóztattak le a Balfour utcai miniszterelnöki rezidenciához közel, a forgalom akadályozásának vádjával. A tüntetők letartóztatott vezetője egy nyugalmazott repülős tiszt volt.

„A tüntetés joga alapvető jog” – mondta a bíró, elutasítva a rendőrség azon kérését, hogy a tiltakozás vezetőjét és két másik személyt tiltsanak ki Jeruzsálemből 15 napra. Tegnap este országszerte megmozdulásokat szerveztek tiltakozásul a rendőrségi eljárás ellen és a hamis vádakkal letartóztatott tüntetők szabadon bocsátásáért.


Szombat éjjel a jeruzsálemi körzeti bíróság minden feltétel nélkül 15 órás fogva tartás után szabadon engedte Amír Heszkelt, a légierő tartalékos dandártábornokát és a vele fogva tartott tüntetőket, elutasítva a rendőrség kérését, hogy 15 napig tiltsák ki őket Benjámin Netanjahu miniszterelnöki rezidenciájának környékéről. Teljes cikk



A miniszterelnöki rezidencia előtt tartott korrupció-ellenes tüntetés után a tömeg a bíróságra vonult, ahol az előző napi tüntetés alatt letartóztatottak ügyét tárgyalták.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.