Ohana megszüntetné a Balfour utcai tüntetéseket • Gamzu koronaellenes akcióterve

Kiszivárogtatott hangfelvételekből kiderült, hogy Amir Ohana, a belbiztonságért felelős miniszter nyomást gyakorol Jeruzsálem rendőrkapitányára a miniszterelnöki rezidencia előtt tartott tüntetések ellehetetlenítésére. Ohana “nem sima” tüntetésnek, anarchizmusnak nevezte és követelte, hogy a demonstrációkat más helyszínre irányítsák. A rendőrkapitány nem tagadta, hogy erős kézzel lépnek fel a demonstrálók ellen, és a szokásosnál is több bírságot osztanak. Ohanat azért is érik komoly kritikák a nyilvánosságra került nyomásgyakorlás miatt, mert a közeljövőben kell országos rendőrkapitányt választani, erre a pozícióra pedig a jeruzsálemi rendőr-főkapitány is esélyes. Teljes cikk


“Anyák a rendőri erőszak ellen” néven új csoport alakult, akik a tüntető fiatalok és a lovakkal és vízágyúval oszlató rendőrök közé állnak sárga mellényekben a Balfour utcai, rendre rendőri erőszakba torkolló tüntetéseken. Teljes cikk


Gamzu akciótervének alapjai a következők:
– A katonaság bevonása az epidémiai vizsgálatok lefolytatására, a fertőzési láncok felkutatására.
– A korlátozásokról nem a megbetegedések száma szerint döntenek
– A jövendő korlátozó intézkedésekhez pontos és átlátható kritériumrendszert építenek ki
– Változások a lakosság tájékoztatása terén
– A kommunikációért csakis a Gamzu féle akciócsoport lesz ezentúl felelős


Költségvetési vita – A Kék-Fehérek fontolóra vették az egy évre szóló költségvetés elleni álláspontjuk felülvizsgálatát, elkerülendő egy esetleges újabb választásokat, a megegyezés hiányában.


A Kneszet elé kerül Netanjahu pénzügyi csomagja, amiből szinte minden állampolgár részesül. A kabinet vasárnap jóváhagyta a gazdaság élénkítésére irányuló erőfeszítések részeként a kormány pénzügyi segélycsomagját, amiből az izraeli állampolgárok többsége részesülni fog. A terv szerint a 18 évnél idősebb egyedülálló izraeliek mindegyike 750 sékelt kap. Az egy gyermekkel rendelkező párok egyszeri 2000 sékel összegű kifizetést kapnak, két gyermek esetén 2500 sékel, három vagy annál több gyermek esetén pedig 3000 sékel jár.


Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este Twitteren közölte, hogy a libanoni határ mentén végzett katonai műveletek során lezuhant az egyik kis drónja libanoni területen. A hadsereg hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a veszélye annak, hogy az eszközből érzékeny információhoz jussanak.


Az északi határ mentél fokozott a katonai készültségi állapot, ugyanakkor a lakosság részére egyelőre nincs semmilyen különleges rendelkezés.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.