Az elmúlt év 4 legfontosabb női közszereplője Izraelben

Kik voltak 5780 legemlékezetesebb, legmeghatározóbb női szereplői Izraelben? Egy interneten terjedő poszt alapján a következők a legesélyesebbek erre a címre:

1Or-li Barlev

Az egész ország megismerte a független újságírónő telefonos élő tudósításait a Balfour utcai és a többi tüntetésről, ahol a terepen, az események sűrűjében folyamatosan tájékoztatott mindig olyan történésről, amiről a fő áramú, a hatalom által befolyásolt média nem, vagy csak alig adott hírt. Internetes közvetítéseit a tüntetések elleni rendőri erőszakról többen követték, mint ahányan a 12-es vagy 13-as, legnézettebb országos tévécsatornák adásait nézték.

2Dr. Sikma Schwarzman-Bressler

A Netanjahu távozását követelő fekete-zászlós mozgalom alapítója, és vezető aktivistája. A Beit Searim településen, Észak-Izraelben élő ötgyermekes édesanya a Weizman intézet kutató-fizikusa alapította meg három fivérével a mozgalmat idén tavasszal. A fekete zászlósok ma már több mint háromszáz kereszteződésben és hídon tüntetnek minden szombat este, és aktív részesei a Balfour utcai tiltakozásoknak is.

3Yifat Shasha-Biton

Yifat Shasha Biton

A Kulanu pártból a Likudba került fiatal parlamenti képviselőnő azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a korona-válság átpolitizált egészségügyi döntéseihez ésszerű magyarázatot kért a kormányzat képviselőitől, és ezek hiányában a kneszet korona-bizottságának vezetőjeként szembement az orvosinak álcázott, de valójában logikátlan, politikai indíttatású szabályozásokkal. Jelenleg sokan őt tekintik a Netanjahu utáni jövendő Likudban az egyik esélyes vezető-jelöltnek egyre növekvő népszerűsége miatt. (Elvégre Netanjahu után is szeretnének választásokat nyerni…)

4Lucy Aharish

Az ismert muszlim-arab származású újságírónő számos alkalommal síkra szállt a demokratikus értékekért, ezért többször el is távolították különböző műsorokból. Jelenleg főként a DemokraTV műsor-vezetőjeként és a Kan közszolgálati rádió csatornáján hallhatjuk-láthatjuk, ahol mindig a humanitás, a közös értékeken, egymás elfogadásán és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttélés, a békés és a liberális demokrácia értékeit képviseli. Nagy port vert fel házassága zsidó színész férjével, akivel most első gyermeküket várják. A demokratikus Izrael egyik meghatározó közéleti szereplője.